Trnava zažila gospelový víkend

Viac ako 8 tisíc ľudí zmenilo počas víkendu 7. - 9. júna Trojičné námestie v Trnave na najväčší gospelový "stage" v strednej a východnej Európe. Na pódiu Festivalu Lumen 2013 sa vystriedalo 11 interpretov zo Slovenska, Nemecka, Veľkej Británie, Austrálie a Talianska. "Chceli sme ukázať, že gospelová hudba nie je to, čo ľudia poznajú z kostolov. Je to moderná hudba, taká, akú napríklad počujete aj z rádií. Gospelové kapely často bodujú v svetových rebríčkoch, takže nie sú to len zborové chorály," hovorí Martin Královič, jeden z hlavných organizátorov festivalu.

Potvrdili to aj vystúpenia hlavných hviezd festivalu, ktoré strhli nielen účastníkov, ale aj náhodných okoloidúcich. Piatkový večer otvorili ešte pred zotmením traja bratia z Bavorska, ktorých v Nemecku poznajú pod názvom Good Weather Forecast. Inteligentná kombinácia ska, punku a elektra pokračovala tanečným šialenstvom, ktoré neskôr predviedla britská tanečno-hiphopová formácia LZ7. Živelný boyband dokázal za pár minút roztancovať celé námestie.
 
Publikum si v sobotu úplne získala talianska skupina Summertime choir, ktorá ponúkla všetko, čo dnes očakáva fanúšik moderných speváckych zborov. Od posledného vystúpenia v Trnave spred dvoch rokov sa zbor viac posunul k rocku. Vrchol festivalu prišiel spolu s !Audacious, ktorí energickým rockom dokázali udržať ľudí na námestí až do polnoci.
 
Festival Lumen sa za 20 rokov vypracoval z malého podujatia v Trnave pre pár desiatok ľudí na celoslovenský city music festival, ktorý je známy v celej Európe. Pod heslom "Feel the atmosphere" ho tento rok organizovalo viac ako 300 dobrovoľníkov z celého Slovenska.
 
Tento rok bola novinkou zóna XL, ktorej súčasťou boli diskusie a vystúpenia zaujímavých hostí. Marián Čekovský si pozval do svojej talkshow ČEKYPOINT Dana Dangla, či Ivana Vereša a bratislavský úspešný projekt Stage hostil Dana Bártu s En.druom, či kapelu Longital. Nový sprievodný program v dobrom šokoval organizátorov. Na niektoré akcie čakali ľudia v dlhých radoch viac ako hodinu pred začiatkom.
 
"Rozhodli sme sa prvýkrát spoplatniť túto sekciu a ponúknuť tak rovnako kvalitný program aj popri koncertoch a zdá sa, že ľudia to ocenili," dodáva Martin Královič. "Festival sa nám aj tento rok vydaril a po viac ako päť rokoch konečne prvýkrát bez dažďa."
 
Tešíme sa na fanúšikov aj o rok.
 
Organizačný tím Festivalu Lumen
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnava zažila gospelový víkend

Trojičné námestie počas večerného programu Festivalu Lumen 2013.

NOVINKY