Bielonedeľná púť na Katarínku opäť prilákala zástup pútnikov

DECHTICE 4. apríla 2016 - V nedeľu 3. apríla sa konal 17. ročník Bielonedeľnej púte na Katarínku, v rámci ktorej sa zahájila 22. sezóna. Putovalo sa zo železničnej stanice Buková, smerom na Cerovú a následne lesnou cestou na Katarínku. Tento rok sa púte zúčastnilo okolo 170 ľudí a na svätej omši v zrúcanine kostola sa nazbieralo vyše 500 návštevníkov.

Putovali všetky vekové kategórie, od mladých dobrovoľníkov z Katarínky, po rodiny s deťmi a nebála sa pridať ani staršia generácia. Počasie pútnikom celý čas prialo a popri putovaniu v prírode sa mohli započúvať do krátkych zastavení.
 
Svätú omšu celebroval farský administrátor farnosti Boleráz Mário Bosý a spolu s ním koncelebrovali kňazi Branislav Popelka, Martin Halčák a dominikán Vladimír (Bartolomej) Hurňanský. Po svätej omši návštevníkov čakal program v podobe sprevádzania po ruinách kostola a františkánskeho kláštora. Turisti sa mohli dozvedieť zaujímavosti o histórií celého miesta a o  projekte Katarínka.
 
Podľa slov zakladateľa projektu Katarínka - Petra Hercega, bola tohtoročná púť doposiaľ najväčšia, odkedy sa obnovila historická tradícia bielonedeľného putovania na Katarínku. Krásne jarné slnečné počasie, veľa detí a mladých ľudí, slávnostná svätá omša a príjemné nedeľné popoludnie s množstvom rodín, ktorí po púti opekali a oddychovali na Katarínke, vytvorilo správnu atmosféru.
 
V tomto roku sa priaznivci z Katarínky môžu ešte tešiť na Noc kostolov, ktorá sa bude konať 10. júna a o mesiac na to, 5. júla na sviatok sv. Cyrila a Metóda, sa uskutoční Deň otvorených dverí. Poslednou akciou na Katarínke v sezóne 2016 bude 12. augusta podujatie Noc hradov a zrúcanín.
 
Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt oslávi už 22 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou ZKSM a od založenia sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo už 1531 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. V nasledujúcej sezóne sa plánuje dokončovať konzervácia kláštora, v kostole bude nasledovať oprava hlavíc pilierov a realizácia opráv v presbytériu. Jedným z hlavných cieľov je dokončovanie prác vo veži a následné zasadenie točitého schodiska, aby sa mohla stať vyhliadkovou vežou pre turistov. Okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy.
 
TO ABU informovala Michaela Stareková
 
facebook sharing button Zdieľaj
Bielonedeľná púť na Katarínku opäť prilákala zástup pútnikov

Pútnickú svätú omšu na Katarínke celebroval farský administrátor farnosti Boleráz Mário Bosý a spolu s ním koncelebrovali kňazi Branislav Popelka, Martin Halčák a dominikán Vladimír (Bartolomej) Hurňanský. (foto: archív O.Z. Katarínka)

NOVINKY