Zomrela sr. Bernadeta - zakladateľka Rodiny Nepoškvrnenej

BRATISLAVA/VRÍCKO/TRNAVA 30. marca 2015 - V komunite sestier vo Vrícku (Banskobystrická diecéza) dnes zomrela sestra Bernadeta, rodným menom Aurélia-Štefánia Pánčiová, z Kongregácie milosrdných sestier sv. Vincenta – Satmárok. Bola zakladateľkou Rodiny Nepoškvrnenej. Čas a miesto pohrebných obradov budú oznámené neskôr. Sr. Bernadeta zomrela vo veku 90 rokov (narodila sa 12. júna 1924 v Mužle pri Štúrove).

Rodina Nepoškvrnenej vznikla na Turíce v Jubilejnom roku 1975. Jej zakladateľkou je sestra Bernadeta z Kongregácie Milosrdných sestier sv. Vincenta - Satmárok, ku ktorej je Združenie pričlenené. Na jej podnet sa skupinka chorých započúvala do výzvy pápeža Pavla VI., aby sa celý svet zapálil evanjelizáciou lásky. Na tento úmysel sa začali denne modliť posvätný ruženec a s láskou uvili zo svojich modlitieb a obetí prvú duchovnú kyticu, ktorú poslali ako vianočný darček Svätému Otcovi. Napriek náboženskému útlaku začalo sa toto dielo šíriť. Chorí sa stali apoštolmi medzi chorými a Rodina Nepoškvrnenej sa rozrastala.
 
Po páde totality sestry prostredníctvom bývalého banskobystrického biskupa Rudolfa Baláža žiadali o schválenie združenia v Ríme. Ján Pavol II. oficiálne schválil a potvrdil Rodinu Nepoškvrnenej 8. júna 1991 (v deň spomienky na Nepoškvrnené Srdce Panny Márie). V roku 2008 bola Rodina Nepoškvrnenej začlenená do Svetového apoštolátu Fatimy. Dnes už Rodina Nepoškvrnenej prekročila aj hranice Slovenska. Má svojich členov po celom svete. Rozšírila sa do Ruska, na Ukrajinu, do Rumunska, Rakúska, Nemecka, Holandska, Švédska i do USA, Kanady aj Austrálie. Mimoriadne je rozšírená na Morave, v Čechách a v Maďarsku.
 
zdroj: www.tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Zomrela sr. Bernadeta - zakladateľka Rodiny Nepoškvrnenej

Sestra Bernadeta zomrela vo veku 90 rokov. Narodila sa 12. júna 1924 v Mužle pri Štúrove. (zdroj foto: www.satmarky.sk)

NOVINKY