Zomrel salezián - kňaz don Jozef Šebo SDB

TRENČÍN 7. júna 2021 - V nedeľu 6. júna zomrel vo veku 83 rokov salezián - kňaz Jozef Šebo. V saleziánskej spoločnosti prežil 57 rokov a v kňazskej službe 51 rokov života. Svätá omša za zosnulého a pohrebné obrady budú vo štvrtok 10. júna o 15:30 h vo farskom Kostole Zvestovania Pána v Tesárskych Mlyňanoch (Nitrianska diecéza).

Don Jozef Šebo sa narodil 27. októbra 1937 v Tesárskych Mlyňanoch. Mal štyroch súrodencov. Matka sa modlila, aby jeden z jej synov bol kňazom. Na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave študoval matematiku a fyziku. Tesne pred štátnicami ho vedenie školy na príkaz Štátnej bezpečnosti vylúčilo zo školy, pretože jeho otec, ako riaditeľ základnej školy, nechcel spolupracovať s tajnou bezpečnosťou pri udávaní spoluobčanov z dediny. Štátnice mohol urobiť až po piatich rokoch. Medzi tým pracoval ako robotník v závode na výrobu akumulátorov. Po absolvovaní základnej vojenskej služby pracoval ako skladník.
 
Jeho bývalý spolužiak z vysokej školy, salezián Bohuš Mošať, ho informoval o tajnej možnosti formácie ku kňazstvu. Ako 25-ročný bol prijatý do tajnej prípravy pred noviciátom a 8. decembra 1962 začal saleziánsky noviciát. Prvé sľuby zložil tajne 1. marca 1964. V tom roku od 1. septembra začal vyučovať na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Bánovciach nad Bebravou, ako profesor matematiky a fyziky. Z dôvodu praktizovania viery ho po siedmich rokoch prepustili. Odišiel do Zvolena, kde tri roky pracoval ako vychovávateľ učňov v Okresnom stavebnom podniku. Keď mu Štátna bezpečnosť znovu začala robiť ťažkosti pre náboženstvo, odišiel v roku 1974 pracovať na päť rokov k Štátnym lesom ako drevorubač, čo vzhľadom na apoštolát bolo veľmi výhodné zamestnanie, nakoľko mu stačilo odpracovať len 100 dní do roka.
 
V roku 1979 ho provinciál Andrej Dermek ustanovil za direktora mladých spolubratov v Bratislave; tam sa aj zamestnal ako odborný pracovník v Československom metrologickom ústave. Po troch rokoch ho provinciál poslal za direktora spolubratov na východnom Slovensku, so sídlom v Košiciach. Zamestnal sa ako poštár. Po páde komunizmu ho provinciál don Jozef Kaiser ustanovil za oficiálneho direktora saleziánov v Michalovciach, aby vymohol zhabaný saleziánsky ústav a s komunitou začal oficiálny saleziánsky komunitný život a apoštolát. Tu sa pričinil aj o vybudovanie nového saleziánskeho domu na bývanie komunity.
 
V roku 1996 sa stal direktorom v Bratislave, v novo otvorenom stredisku na Mamateyovej. Od roku 1998 bol tri roky farárom v Jablonici a v Osuskom. Po skončení služby v Bratislavsko-trnavskej arcidiecéze bol zaradený do komunity v Banskej Bystrici-Sásovej, v roku 2007 sa stal na vyše roka, na žiadosť biskupa Rudolfa Baláža, dekanom a farárom v Partizánskom. Zo zdravotných dôvodov však musel túto službu ukončiť.
 
Požiadal provinciála, aby ho na odpočinok dal do Saleziánskeho domu v Hodoch pri Galante, na území Trnavskej arcidiecézy. Tu pôsobil ako výpomocný duchovný farnosti Galanta, s pastoračným zameraním na Kaplnku Sedembolestnej Panny Márie v Hodoch a prežil tu ostatné roky svojho života. Z dôvodu potrebnej odbornej starostlivosti ho pred niekoľkými týždňami prijali do Hospicu Milosrdných sestier v Trenčíne. Tam odišiel do večnosti v nedeľu 6. júna 2021 v ranných hodinách, vo veku 83 rokov života.
 
 
Zdroj: saleziani.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Zomrel salezián - kňaz don Jozef Šebo SDB

Na ilustračnej snímke don Jozef Šebo SDB. (Foto: saleziani.sk)

NOVINKY