Zomrel ostravsko-opavský biskup Mons. František Václav Lobkowicz

OSTRAVA 17. februára 2022 - Vo štvrtok 17. februára 2022 zomrel vo veku 74 rokov biskup Ostravsko-opavskej diecézy Mons. František Václav Lobkowicz. Zaopatrený sviatosťami zomrel v Mestskej nemocnici v Ostrave, kde bol krátko hospitalizovaný. Na čele diecézy stál od jej založenia v roku 1996.

Biskup František Václav Lobkowicz sa narodil 5. januára 1948 v Plzni. Jeho rodičia boli Jaroslav Claude, knieža z Lobkowicz a Gabriela z Korff-Schmising-Kerssenbrock. Pochádzal z piatich súrodencov. Mladší brat Filip Zdeněk Lobkowicz je opátom premonštrátskeho kláštora Teplá pri Mariánskych Lázňach. Zosnulý biskup bol tiež členom premonštrátskeho rádu. Slávnostné sľuby zložil 10. augusta 1972 v Chotěšove.
 
František Václav Lobkowicz študoval teológiu v Litoměřiciach a Innsbrucku v Rakúsku. Za kňaza ho vysvätil kardinál František Tomášek 15. augusta 1972 v Prahe. Svoju kňazskú službu však mohol vykonávať ďaleko od svojho domova. Pôsobil vo farnostiach Frýdek, Jablunkov a Ostrava-Mariánske Hory.
 
Pápež Ján Pavol II. ho 17. marca 1990 vymenoval za titulárneho biskupa Catabum Castra a pomocného biskupa pražskej arcidiecézy. Biskupskú vysviacku prijal 7. apríla 1990 v Prahe, kde pôsobil do roku 1996. Po zriadení Ostravsko-opavskej diecézy pápežom Jánom Pavlom II. bol 30. mája 1996 vymenovaný za prvého diecézneho biskupa novozriadenej Ostravsko-opavskej diecézy. Intronizácia sa uskutočnila v Katedrále Božského Spasiteľa v Ostrave 31. augusta 1996.
 
Súčasne so zriadením diecézy stál prvý diecézny biskup pred viacerými úlohami. Od založenia diecéznej kúrie, vytvorenia tímu spolupracovníkov, zriadenia pastoračných centier až po výstavbu diecéznej budovy na Kostelnom námestí, ktorá bola otvorená v roku 2000. Biskup František Václav Lobkowicz vysvätil desiatky kňazov nielen pre svoju diecézu, ale aj pre komunitu premonštrátov a iné rehoľné rády.
 
Jeho biskupskú službu začali v posledných šiestich rokoch komplikovať zdravotné problémy. V roku 2016 podstúpil náročnú operáciu. Po uzdravení sa vrátil k svojej službe. V roku 2017 bol pre diecézu vymenovaný pomocný biskup Mons. Martin David, ktorý sa 1. júna 2020 stal apoštolským administrátorom diecézy a prevzal úlohy spojené s jej vedením.
 
Zdroj: tkkbs.sk / cirkev.cz
 
facebook sharing button Zdieľaj
Zomrel ostravsko-opavský biskup Mons. František Václav Lobkowicz

Ilustračná snímka. (Foto: pixabay.com)

NOVINKY