Zamestnanci Trnavskej arcidiecéznej charity putovali do Šaštína

TRNAVA 6. októbra 2014 - Pracovníci a dobrovoľníci Trnavskej arcidiecéznej charity sa v piatok 3. októbra zúčastnili na Púti charít do Šaštína. Trnavskú skupinu pútnikov sprevádzal biskupský vikár Róbert Kiss, ktorý má na starosti arcidiecéznu charitu v Trnave.

Skupina zamestnancov arcidiecéznej charity z Trnavy sa odviezla autobusom do Borského Mikuláša. Odtiaľ už pútnici putovali pešo do Národnej baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, kde sa pridali k ostatným viac ako 570 zamestnancom, dobrovoľníkom, klientom a podporovateľom Slovenskej katolíckej charity (SKCH) z celého Slovenska.
Program stretnutia začali svätou omšou, po ktorej nasledovala adorácia za potreby SKCH, umelecko-duchovné pásmo „Kytica pre Sedembolestnú“ a program „Mosty vďaky“ spojený s oceňovaním pracovníkov jednotlivých arcidiecéznych a diecéznych charít. Nechýbali ani krátke svedectvá, ktoré patria k tomuto dňu. Za Trnavskú arcidiecéznu charitu bola za dlhoročnú obetavú službu v charite ocenená opatrovateľka Alena Matovičová.
 
Každoročná púť bola súčasťou osláv obnovenia činnosti SKCH na Slovensku po roku 1989. Slovenská katolícka charita vznikla v roku 1927, kedy do svojich rúk prevzala materiálnu, zdravotnú a kultúrno-vzdelávaciu pomoc tým najbiednejším. V 50-tych rokoch však štát pozastavil jej činnosť a dovolil len spravovanie charitných domovov, kde boli sústredení a zároveň pod kontrolou starí a chorí kňazi a rehoľné sestry zo zatvorených a rozpustených kláštorov. Po roku 1989 sa mohla Charita opäť vrátiť k svojmu pôvodnému poslaniu, a tak začiatkom roku 1991 sa začala vytvárať jej štruktúra. V súčasnosti tvorí SKCH desať diecéznych a arcidiecéznych charít a Sekretariát SKCH. V SKCH pracuje takmer 1 200 zamestnancov a pomáha jej aj 1 000 dobrovoľníkov. Ročne Charita poskytne pomoc viac ako 25-tisíc ľuďom v núdzi v takmer 250 zariadeniach zdravotníckych a sociálnych služieb na celom Slovensku.
 
Informoval Miroslav Dzurech
 
facebook sharing button Zdieľaj
Zamestnanci Trnavskej arcidiecéznej charity putovali do Šaštína

Každoročná púť charít je súčasťou osláv obnovenia činnosti Slovenskej katolíckej charity na Slovensku po roku 1989. (foto: archív TTADCH)

NOVINKY