Žakovský farár Marián Kuffa zavítal do Hlohovca

HLOHOVEC 20. októbra 2014 - V piatok 17. októbra zavítal do Hlohovca farár zo Žakoviec Marián Kuffa, ktorý je známy svojou pomocou bezdomovcom, drogovo závislým a iným ľuďom, čo sa dostali do ťažkej životnej situácie. Žakovský farár Kuffa najprv navštívil Základnú školu v Dvorníkoch a Cirkevnú základnú školu v Hlohovci, kde sa prihovoril žiakom, ktorí ho so zanietením počúvali. Jeho návšteva vyvrcholila večernou svätou omšou. Tej predchádzala modlitba posvätného ruženca, ktorú Marián Kuffa obetoval za všetkých veriacich v Hlohovci.

Na úvod svätej omše v zaplnenom chráme spomenul, aké je dôležité obetovať svätú omšu na nejaký úmysel. V kázni sa zameral na piatkový úryvok z evanjelia o farizejoch a zákonníkoch. „Ak chcete vidieť farizeja, pozrite sa po príchode domov do zrkadla“, povedal Kuffa. Zameral sa na dve vlastnosti farizejov a to na osočovanie a ohováranie. K týmto vlastnostiam pridal príbeh o žene, ktorá pri spovedi povedala, že nemá hriechy, tak jej kňaz kázal vysypať vankúš z veže a následne pierka pozbierať. Ona povedala, že pozbierať sa to nedá, lebo pierka sa rozleteli všade po okolí. A takto sa šíria aj reči ohováraním. Dá sa to napraviť jedine napravením dobrého mena tej osoby a verejným ospravedlnením. Rozbité spoločenstvo sa týmto spôsobom môže znovu stmeliť.
 
Ďalej sa zameral na prežívanie svätej omše. Keď kňaz obetuje chlieb, máme mu odovzdať všetky naše „trampoty“, keď kalich, tak naše bolesti a keď si umýva ruky, tak naše srdce. Máme rozmýšľať, rozorávať a konať ako sám Ježiš a na to treba čisté srdce. Každú našu bolesť môžeme obetovať na nejaký úmysel, za nejakú osobu. Pri samotnom premieňaní máme to všetko odovzdať na oltár, aby sa naplnili slová z prvej eucharistickej modlitby: Prikáž svojmu anjelovi, aby preniesol tieto dary na tvoj nebeský oltár. Najsilnejší moment nastáva po svätom prijímaní, kedy je Ježiš najbližšie pri nás, vtedy máme myslieť na všetkých našich blížnych a pri záverečnom požehnaní sa máme spojiť so všetkými tými, ktorých milujeme a takto poslať toto požehnanie aj im.
 
Po svätej omši nasledovala prednáška, kde Marián Kuffa hovoril o svojom detstve a akou dôležitou pre neho bola Panna Mária. „Pannu Máriu som mal vždy rád“, zopakoval niekoľko krát. Spomenul príklad z rôznych športových súťaží, kedy mu Panna Mária pomohla, kedy ho zachránila pri neho či pri páde zo štítu. Krásne vyzdvihol príklad jeho matky, babky a tety, ktoré sa o neho starali, keď bol ako bábätko chorý a lekári mu nedávali nádej na život, a práve vtedy ho odovzdali Matke Božej. Preto vyzval rodičov, najmä matky, aby sa modlili za svoje deti a už od počiatkov výchovy do nej zahŕňali práve Pannu Máriu, lebo ju Ježiš vždy vypočuje. Potom sa vyjadril ku vzťahu muža a ženy, ako je každý jeden z nich výnimočný. Muž má byť hlavou rodiny. Má byť jednoduchý ako holubica a opatrný ako had. Slovo, ktoré charakterizuje muža, je spravodlivosť. Ženu naopak charakterizuje slovo láska, lebo ona je tá, čo rodí a kojí, čo je srdcom rodiny a preto diabol najviac útočí na matku, pretože ak zlomí matku, zničí celú rodinu. Hovoril aj príklady z jeho práce s bezdomovcami. Prítomní veriaci mali možnosť položiť mu aj otázky, na ktoré žakovský farár Kuffa ochotne odpovedal.
 
Na záver vyzval prítomných, aby nezabúdali do ich životov vždy vkladať Pannu Máriu. Tiež aby všetko robili z lásky. „Tabletkou na všetky choroby je láska. Iba ak robíme veci z lásky, vtedy to má zmysel.“ Po veľkom potlesku sa s veriacimi rozlúčil a udelil všetkým prítomným požehnanie.
 
Informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Žakovský farár Marián Kuffa zavítal do Hlohovca

Žakovský farár Marián Kuffa slávil v Hlohovci svätú omšu, po ktorej nasledovala jeho prednáška a diskusia. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY