Začiatok Pôstu slávil arcibiskup v Novom Meste nad Váhom

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM 2. marca 2017 - Začiatok Pôstneho obdobia v Trnavskej arcidiecéze, na Popolcovú stredu 1. marca, slávil arcibiskup Mons. Ján Orosch na netradičnom mieste, vo farnosti Nové Mesto nad Váhom.

Svätú omšu z farského Kostola narodenia Panny Márie vysielala v priamom prenose televízia RTVS. Po úvodnom privítaní veriacich arcibiskup Orosch pripomenul, že slávenie svätej omše v Novom Meste nad Váhom má svoj dôvod v osobe trnavského apoštolského administrátora, arcibiskupa Júliusa Gábriša, ktorý ešte ako prepošt pôsobil v tejto farnosti. Práve v roku 2017 si pripomíname 30 rokov od jeho úmrtia.
 
V homílii sa trnavský arcibiskup zameral na vysvetlenie pojmu pôst, ktorý sa v dnešnom svete chápe rôzne. Jeho dôvody sú rozličné: zdravotné, spoločenské, hygienické, psychologické... Avšak nám kresťanom katolíkom „dnes, na začiatku Pôstneho obdobia je potrebné zdôrazniť skutočnosť, že skutočný náboženský pôst sa síce dá spojiť zo snahou žiť zdravo, no jeho opravdivým motívom je motív duchovný, je motív náboženský.“
 
Zamýšľal sa i nad podobenstvom o múdrych a nemúdrych pannách. Tie múdre tým intenzívnejšie prežívali pôst od rôznych ozdôb, šiat, jedla, zábavy, aby si mohli kúpiť olej aj do zásoby, čím viac sa blížil príchod Ženícha. Preto podľa ich príkladu „aj my veriaci máme právo, ako využiť pôst na svoju duchovnú obnovu. Podobne ako kalamita spred niekoľkých rokov v Tatrách priniesla pohromu a zdalo sa, že Tatry už nebudú Tatrami. A dnes? Z popola vzišiel nový život. Lesy sú pevnejšie, lebo sú zmiešané zo stromami, ktoré majú silný koreňový systém a tak «podržia» slabšie stromy. Preto aj z popola našej hriešnosti môže vyrásť nový život. K tomu nám má pomôcť aj pôstny čas. Múdre panny sa oslobodili od všetkého, čo hlúpe panny zväzovalo,“ dodal arcibiskup.
 
Po homílii nasledovalo požehnanie popola. Znak popola trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi udelil novomestský dekan Blažej Čaputa. Prítomným veriacim tento znak spoločne s arcibiskupom Oroschom udelili miestni kňazi a dvaja diakoni z Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Svätú omšu spevom doprevádzal zbor Cantabile a Schola Gregoriana.
 
TO ABU informoval Jozef Bahník
 
facebook sharing button Zdieľaj
Začiatok Pôstu slávil arcibiskup v Novom Meste nad Váhom

Znak popola trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi udelil novomestský dekan Blažej Čaputa. (foto: Jozef Šišovský)

NOVINKY