Výstavu betlehemov v Piešťanoch ešte stihnete, Vianocami nekončí

PIEŠŤANY 26. decembra 2022 - Výstava betlehemov z rôznych končín sveta v piešťanskom Balneologickom múzeu Imricha Wintera posledným vianočným sviatkom nekončí. Až do konca februára si budú môcť návštevníci vo výstavných priestoroch Vily dr. Lisku pozrieť výber z bohatej zbierky Viery a Jozefa Gruskovcov, uviedol riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

„Návštevníci uvidia výtvarne i materiálovo nádherne spracované udalosti spojené s témou Vianoc a narodenia Ježiša, ako ich vnímajú tvorcovia betlehemov z celého sveta,“ uviedol. Hlavná časť zbierky vznikla vďaka pracovným cestám a pobytom zberateľa Jozefa Grusku v zahraničí. Precestoval množstvo krajín v Európe i v Amerike, Afrike, Ázii aj Oceánii. Betlehemy získaval kúpou, darmi i systematickým vyhľadávaním ich tvorcov. „Od prvého exponátu - jasličiek so svätou rodinou zo šúpolia, uplynulo viac ako polstoročie,“ informoval Krupa.
 
V prvej časti výstavy sú betlehemy zo Slovenska, Čiech a Moravy. Pre Slovensko sú typické zo šúpolia, dreva, čipky, keramiky, drôtu. Prezentované sú betlehemy ľudového rezbára Štefana Siváňa, keramikára Mariána Lišku zo Záhoria i manželov Hanúskovcov z Pezinka, betlehemy namaľované na skle technikou podmaľby, betlehemy z cesta, v orechových škrupinkách i vo vajíčkach, s postavičkami z fúkaného i brúseného skla. Z európskych sú zastúpené betlehemy z Fínska, Francúzska, Nemecka, Rakúska, Anglicka, Španielska, Portugalska, Maďarska i Ruska. Nechýba ani americký kontinent, tiež Ázia, Afrika a Austrália. „Na ich tvorbu bola použitá nesmierna škála materiálov. Od dreva, hliny - pálenej i nepálenej, glazovanej, plátna, rastlinných vlákien, skla, kovu, malých tekvičiek až po papier, porcelán či umelý kameň,“ doplnil Krupa.
 
Zdroj: www.teraz.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Výstavu betlehemov v Piešťanoch ešte stihnete, Vianocami nekončí

Ilustračná snímka. (Foto: pixabay.com)

NOVINKY