Vyšla nová brožúra "Skôr ako sa rozhodnete... Poučenie pred potratom

BRATISLAVA 2. apríla 2019 - Skôr ako sa rozhodnete... je názov novej informačnej brožúry, ktorá má žiadateľkám o umelý potrat poskytnúť korektné a podrobné informácie o rizikách potratu, ako aj o iných riešeniach neplánovaného tehotenstva. Brožúra je určená primárne pre gynekológov, aby ju odovzdali žiadateľkám o umelý potrat spolu s oficiálnym poučením. Slúži teda ako doplnkový materiál k zákonnému poučeniu, ktorý však obsahuje podrobnejšie a korektnejšie informácie, ktoré by matka uvažujúca o potrate mala poznať pred tým, ako sa definitívne rozhodne.

Táto nová informačná brožúra má žiadateľkám o umelý potrat poskytnúť korektné a podrobné informácie o rizikách potratu, ako aj o iných riešeniach neplánovaného tehotenstva. Podľa platnej legislatívy majú byť žiadateľky o potrat informované o rizikách umelého potratu pre ich psychické a fyzické zdravie, o účele a priebehu potratu, o vývoji dieťaťa, ako aj o iných možnostiach riešenia neželaného tehotenstva. Lekári by im tiež mali priamo do ruky odovzdať zoznam organizácií, ktoré poskytujú pomoc v tehotenstve. „Oficiálne poučenie je nedostatočné, málo zrozumiteľné a neinformuje o všetkých rizikách potratu. Lekári často ani neodovzdajú matkám zoznam organizácií, ktoré im vedia poskytnúť pomoc. Brožúrka Skôr ako sa rozhodnete... pomáha tieto nedostatky odstrániť,“ uviedol Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z.
 
Je to ponuka pre lekárov, ktorí nemajú vždy priestor podrobne informovať o všetkých detailoch. Brožúrku dajú matke domov, aby si ju v pokoji preštudovala,“ uviedol Daniška. Na príprave poučenia sa podieľala aj lekárka a profesorka sociálnej práce Eva Grey, podľa ktorej „je lepšie, keď matka získa informácie z odborne pripravenej publikácie, ako by si ich mala zháňať na internete, kde informácie nemusia byť dostatočne kvalitné.“
 
Publikácia sa v týchto dňoch dostáva do praxe, záujem o ňu prejavili už viaceré nemocnice a zdravotnícke zariadenia. „Gynekológovia a nemocnice si túto brožúrku môžu teraz u nás objednať, radi im ju zašleme zdarma,“ uviedol Daniška. Brožúrka sa dá objednať v Inštitúte pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z., a to e-mailom na hfi@hfi.sk, alebo telefonicky na čísle 0948 302 422.
 
Obsah publikácie Skôr ako sa rozhodnete... si je možné pozrieť elektronicky pozrieť TU. Publikáciu vydal Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z. v spolupráci s Alianciou za život, o.z., autormi textov sú Eva Grey, profesorka sociálnej práce, Petra Badániová, psychologička, Magdaléna Gerová, gynekologička a Patrik Daniška, právnik.

--

Kontakt pre médiá: Patrik Daniška, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z. (www.hfi.sk) / 0948 302 422, hfi@hfi.sk
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vyšla nová brožúra "Skôr ako sa rozhodnete... Poučenie pred potratom

Ilustračné foto. (Zdroj: tkkbs.sk)

NOVINKY