Vyhlásenie trnavského arcibiskupa k "pochodu čertov"

TRNAVA 17. decembra 2018 - V posledných hodinách sa stal veľmi diskutovanou témou na Slovensku tzv. pochod čertov, ktorý sa uplynulú sobotu 15. decembra, v predvečer 3. adventnej nedele, konal v Piešťanoch. Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vydal k uvedenému podujatiu vyhlásenie, ktoré vám prinášame v plnom znení:

Milovaní bratia a sestry,
 
len pred niekoľkými týždňami sme oslávili sviatok Krista Kráľa, keď sme rozjímali nad skutočnosťou, že Ježiš chce byť Kráľom všetkých sŕdc a celého sveta. V rovnakom čase sa rozšírila Slovenskom správa, že v Piešťanoch sa má uskutočniť tzv. pochod čertov. Napriek protestu tisícov ľudí dobrej vôle sa tento pochod opäť uskutočnil. Nemožno ho vnímať inak, ako boj odvekého Nepriateľa, ktorý robí všetko preto, aby Kristus nekraľoval v našich srdciach a teda ako taký, ho možno len odsúdiť. Patrí k taktike «Otca lži», že v čase keď sa pripravujeme na sviatky príchodu Spásy na tento svet, sa snaží túto prípravu narušiť. Nech sú nám v tomto povzbudením slová prvého pápeža, sv. Petra: „Buďte triezvi a bdejte! Váš protivník, diabol, obchádza ako revúci lev a hľadá, koho by zožral. Vzoprite sa mu pevní vo viere“ (1 Pt, 5,8).
 
V rovnakom čase, keď sa konal pochod čertov, som požehnával koledníkov Dobrej noviny. Oni sú účastníkmi toho pochodu, ktorý hlása príchod Lásky a Dobra do tohto sveta. Ak dovolíme, aby si naše deti začali pliesť naše vlastné kresťanské symboly s pohanskými symbolmi a oslavami cudzích „kultúr“, vznikne v ich myslení chaos, ktorý zničí i to posledné, čo nám v našej vlastnej národnej a duchovnej kultúre ešte zostalo.
 
Ako konkrétnu reakciu na tento pochod horlivo recitujme v Trnavskej arcidiecéze po svätých omšiach modlitbu k sv. Michalovi archanjelovi, ku ktorej recitovaniu nás povzbudil minulý mesiac aj Svätý Otec František. V najbližších týždňoch rozšírime obrázky s touto modlitbou po našej arcidiecéze, aby sme sa ju mohli spoločne modlievať:
 
Svätý Michal archanjel, bráň nás v boji,
buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla.
Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc.
A ty, knieža nebeských zástupov,
Božou mocou zažeň do pekla satana
a iných zlých duchov,
ktorí sa na skazu duší potulujú po svete.
Amen.
 
Ján Orosch, trnavský arcibiskup
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vyhlásenie trnavského arcibiskupa k "pochodu čertov"

Ilustračné foto. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY