Vyhlásenie kardinála Dominika Duku k obvineniam Benedikta XVI.

PRAHA 9. februára 2022 - Kardinál Dominik Duka reagoval v utorok 8. februára na najnovší vývoj v prípade kauzy okolo emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý bol obvinený z toho, že v období, počas ktorého pôsobil v úrade mníchovského arcibiskupa, zanedbal vyšetrovanie štyroch prípadov sexuálneho obťažovania neplnoletých osôb zo strany klerikov. Benedikt XVI. v týchto dňoch poslal veriacim Mníchovskej arcidiecézy otvorený list, v ktorom vyjadril ľútosť nad prípadmi sexuálneho zneužívania.

Spolu s listom Benedikta XVI. bola tiež zverejnená príloha, ktorú napísali štyria právnici, ktorý sa zaoberajú touto kauzou. Prečítať si ju môžete tu.
 
Motto
Kardinál Beran: Arcibiskup, nemlč.
Dominik kardinál Duka: Starý kardinál, nesmieš mlčať. Musíš kričať.
 
Mníchovská zrada po druhýkrát
 
Uverejnenie pápežovho listu je skutočne pohľadom do duše kňaza, biskupa a pápeža, ktorý spätne hodnotí svoj život, ale už nemá silu vyjadriť sa ku všetkým jeho konkrétnym úsekom.
 
Nasleduje rozbor zmienených odborníkov, ktorí nám ukazujú riadok za riadkom, akým spôsobom sa v Mníchovskej arcidiecéze pracuje s tzv. dobrozdaním. Pre mňa je to jedno z najväčších sklamaní, ktoré som v našej Rímskokatolíckej cirkvi zažil. Pošpiniť človeka, nespravodlivo ho poosočovať a nedať mu ani možnosť zhodnotiť v jeho prospech toto tzv. dobrozdanie, ktoré muselo stáť státisíce eur, pretože neznesie možnosť právneho odkladu? Pýtam sa: Čo to je?
 
Vo svojom článku, ktorý vyjde v nemeckom časopise Die Tagespost, poukazujem na nasledujúcu skutočnosť - že z celého zápisu musí každý kňaz, ktorý študoval cirkevné právo, ba i laik, ktorý je absolventom teologickej fakulty a chodil na kurz cirkevného práva, pochopiť, že vtedajší mníchovský arcibiskup Joseph Ratzinger nemal žiadnu jurisdikciu a žiadne možnosti túto kauzu akokoľvek riešiť, pretože uvedený kňaz X. bol totižto kňazom Essenskej diecézy.
 
A preto protestujem a naozaj si dovoľujem mníchovského arcibiskupa, jeho kúriu, ale i predsedu Nemeckej biskupskej konferencie volať k zodpovednosti za očiernenie a pošpinenie povesti pápeža Benedikta XVI.
 
Dominik kardinál Duka, pražský arcibiskup
 
Zdroj: apha.cz
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vyhlásenie kardinála Dominika Duku k obvineniam Benedikta XVI.

Pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka pri svojom pracovnom stole. (Foto: dominikduka.cz)

NOVINKY