Vojnový konflikt v modlitbe, katechéze a službe

TRNAVA 3. marca 2022 - V súčasnej situácii nie je rodina a človek, ktorého by sa nedotkla situácia na Ukrajine. Týka sa to aj nás veriacich – v rodine aj vo farnosti. Ako sa k celej situácii správne postaviť ako manžel, rodič, kresťan?

Presne na tieto otázky promptne zareagovala Rada pre rodinu pri KBS vypracovaním podnetov a manuálu, ako otvoriť tieto témy medzi deťmi, dospelými a veriacimi.
 
Veľmi vnímavo a citlivo hovorí o prežívaní detí aj mladistvých v rodine, a to aj vtedy, ak nekladú otázky. Ich usmernenie v tomto čase v otázke vojny a prežívania ich pocitov, ale aj usmernenie empatie voči postihnutým konfliktom na Ukrajine aj v Rusku (ako hovorí Rada, trpia tým rodiny na oboch stranách hraníc) je veľmi potrebné práve zo strany rodičov ako autorít, ktoré dávajú smer a zároveň poskytujú istotu bezpečia a ochrany. Materiál usmerňuje, ako tieto témy preniesť aj do modlitby v rodine, aj do konkrétnych činov solidarity. Rovnako otvára veľký priestor pre katechézu k téme a službu pre utečencov vo farnosti, aby sa farnosť nestala len miestom odriekania prosieb za Ukrajinu, ale aj miestom formácie postojov a konkrétnej pomoci a prijatia.
 
Všetky materiály sú dostupné na stránke Konferencie biskupov Slovenska, v sekcii Rady pre rodinu: https://rodina.kbs.sk/clanok-nezaradeny/podnety-pre-knazov-a-rodiny-na-prezivanie-postu-v-kontexte-konfliktu-na-ukrajine. Nech poslúži nám všetkým na lepšiu blízkosť modlitbou, srdcom aj rukami!
 
Z materiálov Rady pre rodinu KBS spracovala Mária Kohutiarová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vojnový konflikt v modlitbe, katechéze a službe

Anjel Pána vo Vatikáne. (Foto: pixabay.com)

NOVINKY