Vojenský ordinár z Maďarska navštívil Trnavu

TRNAVA 5. júla 2014 - V stredu 2. júla navštívil Trnavu vojenský ordinár z Maďarska, Mons. László Bíró, ktorý je zároveň referentom Konferencie biskupov Maďarska pre pastoráciu rodín. Pricestoval spolu s tridsiatimi koordinátormi – kňazmi a laikmi, ktorí sa vo svojich diecézach venujú rodinám.

Na Arcibiskupskom úrade ich srdečne privítal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch a biskupskí vikári Róbert Kiss s Ladislavom Tóthom spolu s dlhoročným zodpovedným Hnutia kresťanských rodín maďarskej národnosti Antalom Szlávikom.
 
Arcibiskup predstavil našu arcidiecézu a povzbudil pútnikov, aby s veľkou vytrvalosťou pokračovali v požehnanej práci služby rodinám. Prítomní sa zaujímali okrem iného aj o to, ako u nás prebieha príprava snúbencov, stretnutia rodín, mnohodetných rodín, aká starostlivosť sa venuje rodinám v kríze a rozvedeným manželom. Biskup Bíró upozornil na častý jav, že „na konci sobáša vyprevádzame novomanželov z kostola, často natrvalo, ba dokonca i z Cirkvi, pretože sobášnym obradom poväčšine končí osobný kontakt kňaza s manželmi. Treba preto hľadať možnosti ďalšieho stretávania sa manželov navzájom i s kňazom.“ Hostia sa zaujímali aj o to, ako u nás prebieha školské vyučovanie náboženstva, farská katechéza a príprava mladých ku sviatostiam. So záujmom si vypočuli aj informácie o biblickej olympiáde.
 
Biskupský vikár Róbert Kiss pútnikov sprevádzal pri prehliadke Katedrály sv. Jána Krstiteľa a Baziliky sv. Mikuláša. Jeho bohatý výklad zaujal všetkých prítomných. Návštevu Trnavy zakončili slávnostnými loretánskymi litániami pred milostivým obrazom Panny Márie Trnavskej. Ďalšími zastaveniami hostí bol historický kostol v Diakovciach, návšteva Nitry a Bratislavy. Ich púť sa skončila slávnostnou svätou omšou v bazilike v Marianke.
 
Ladislav Tóth
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vojenský ordinár z Maďarska navštívil Trnavu

Pútnici z Maďarska pri soche sv. pápeža Jána Pavla II. pred trnavskou Katedrálou. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY