Vo Vrbovom slávili 900-té výročie založenia Rádu premonštrátov

VRBOVÉ 2. septembra 2021 - Pri príležitosti 900-tého výročia založenia Rádu premonštrátov sa v sobotu 28. augusta v Kostole sv. Gorazda vo Vrbovom, kde sa nachádza aj Kláštor Kongregácie sestier premonštrátok, uskutočnila liturgická slávnosť. Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše bol trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.

Spolu s ním koncelebrovali aj nitriansky diecézny biskup Mons. Viliam Judák, premonštrátski opáti zo Strahova a Nové Říše a ďalší kňazi.
 
Slávnostný kazateľ Mons. Viliam Judák sa vo svojom príhovore venoval histórii a významu Rádu premonštrátov v živote Cirkvi. Slávnosť vo Vrbovom bola ďalším z podujatí, ktoré sa uskutočňujú v Rámci jubilea Rádu premonštrátov postupne vo všetkých komunitách Premonštrátskej rodiny na Slovensku.
 
Svätý Norbert sa narodil v roku 1080 v meste Xanten. V roku 1115 na ceste do mesta Vreden zažil zázračné obrátenie podobné apoštolovi Pavlovi. Zmenil svoj život, v jednom dni prijal diakonské i kňazské svätenie a putoval po Európe ako kazateľ. V roku 1120 sa usadil v Diecéze Laon, kde založil opátstvo v Prémontré, v ktorom o rok neskôr zložil so svojimi druhmi rehoľné sľuby. Táto udalosť sa považuje za založenie rehole.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vo Vrbovom slávili 900-té výročie založenia Rádu premonštrátov

Slávnostný kazateľ Mons. Viliam Judák sa vo svojom príhovore venoval histórii a významu Rádu premonštrátov v živote Cirkvi. (Foto: tkkbs.sk)

NOVINKY