Vo Veľkých Kostoľanoch otvorili Jubilejný rok sv. Víta

VEĽKÉ KOSTOĽANY 20. januára 2014 - V nedeľu 19. januára počas slávnostnej svätej omše otvoril trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vo farnosti Veľké Kostoľany Jubilejný rok svätého Víta. Počas svätej omše boli prinesené do chrámu a vsadené do oltára relikvie sv. Víta, ktoré farnosti darovala, na požiadanie trnavského arcibiskupa, Pražská arcidiecéza, nakoľko kostol vo Veľkých Kostoľanoch je jediný farský kostol na Slovensku, ktorý nesie titul tohto svätca.

Slávnostnú svätú omšu spolu s hlavným celebrantom Mons. Jánom Oroschom, trnavským arcibiskupom koncelebrovali viacerí kňazi, medzi inými miestny duchovný - farár Igor Gajdoš, kaplán Róbert Vacula, piešťanský dekan - František Bačík a kňazi - rodáci z  farnosti Veľké Kostoľany - Michal Janech, Jozef a Pavol Šintálovci, Jozef Mišík, Peter Gula a Silvester Špankovič.
 
Počas svätej omše boli prinesené do chrámu a vsadené do oltára relikvie sv.Víta, ktoré farnosť Veľké Kostoľany dostala ako dar, na požiadanie arcibiskupa Jána Oroscha, od Pražskej arcidiecézy z katedrálneho Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtecha v Prahe, nakoľko kostol vo Veľkých Kostoľanoch je jediný farský kostol na Slovensku, ktorý nesie titul tohto svätca.
 
Trnavský arcibiskup počas slávnostnej svätej omše otvoril Jubilejný rok svätého Víta, ktorý budú vo farnosti sláviť v roku 2014, až do 31. decembra, spolu s Jubilejným rokom Bolestnej Matky, patrónky Slovenska, vyhláseným na území Slovenska.
V závere svätej omše požehnal arcibiskup Ján Orosch nový erb, zástavu a štandardu farnosti, čím si veriaci budú ešte viac pripomínať svoju príslušnosť k farskej rodine a podporovať sa v nasledovaní Krista. Ako vo svojom záverečnom príhovore a poďakovaní povedal aj miestny farár: "Snažíme sa kráčať každý deň za Kristom, aj keď sa potkýname a padáme... V tomto roku kráčame istejšie, lebo sa jednou rukou držíme ruky Sedembolestnej a druhou sv. Víta. Pred nami je však Kristus, ktorého nič nenahradí... Ale to my ani nechceme."
 
Igor Gajdoš
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vo Veľkých Kostoľanoch otvorili Jubilejný rok sv. Víta

Relikvie sv. Víta, ktoré sú darom Pražskej arcidiecézy farnosti Veľké Kostoľany, vsadili počas slávnostnej svätej omše do oltára - obetného stola. (foto: Peter Zimen)

NOVINKY