Veriaci z Dvora Mikuláš oslávili 20. výročie posviacky kostola

DUBNÍK - DVOR MIKULÁŠ 25. augusta 2018 - Veriaci filiálky Dubník-Dvor Mikuláš oslávili v stredu 22. augusta 20. výročie posviacky filiálneho kostola.

Filiálka je súčasťou Pribetskej farnosti v Hurbanovskom dekanáte. V súčasnosti je pastoračne spravovaná z farnosti Hurbanovo. Základný kameň kostola bol požehnaný pápežom sv. Jánom Pavlom II. pri jeho návšteve na Slovensku. Obrady posviacky pred 20. rokmi vykonal vtedajší bratislavsko-trnavský arcibiskup metropolita Slovenska Ján Sokol.
 
Kostol je zasvätený sv. Mikulášovi, biskupovi. Kapacita kostola je 50 miest na sedenie. Pri kostole sa nachádza aj služobná miestnosť pre kňaza. Cez dedinu vedie trasa Mariánskej cesty Svodín-Strekov-Rúbaň-Dvor Mikuláš, Dvory nad Žitavou-Nové Zámky. V kostole je umiestnená kópia obrazu Panny Márie z mariánskej kaplnky chráneného pribetského hája. Tento korunovaný obraz bol darovaný po ničivom zemetrasení v roku 1763.
 
Slávnostnú svätú omšu pri príležitosti 20. výročia posviacky celebroval biskupský vikár, kanonik Róbert Kiss. Pred svätou omšou mohli veriaci pristúpiť k sviatosti zmierenia a tak sa čo najlepšie duchovne pripraviť na túto významnú slávnosť. Zároveň si mohli vykonať poklonu živému Ježišovi vo Sviatosti oltárnej. Modlitbu posvätného ruženca obetovali za živých a zosnulých veriacich filiálky.
 
Biskupský vikár Kiss vo svojej homílii upriamil pozornosť miestnych ľudí na skutočnosť, že majú veľmi blízko kostol a v ňom je im nablízku aj Pán, ktorého môžu často prijímať vo sviatostiach. Na pokornú prítomnosť Pána je však potrebné odpovedať pokornou modlitbou a otvorenosťou srdca. Ako príklad takéhoto zbožného konania im uviedol kráľa Šalamúna pri posviacke Jeruzalemského chrámu. Zároveň prítomných veriacich povzbudil k obnove duchovného a spoločenského života. V čase, keď počuť o toľkých prípadoch zatvárania kostolov v niektorých častiach Európy, my sa tešíme z prítomnosti kostolov uprostred našich dedín. Napriek mnohým ťažkostiam v našich farnostiach, chceme pracovať na tom, aby tieto kostoly neboli opustené, prázdne a zbavené svojej prirodzenej sakrálnej funkcie.
 
TO ABU informoval Attila Józsa
 
facebook sharing button Zdieľaj
Veriaci z Dvora Mikuláš oslávili 20. výročie posviacky kostola

Veriacim sa pri príležitosti 20. výročia posviacky filiálneho kostola prihovoril biskupský vikár, kanonik Róbert Kiss. (Foto: autor)

NOVINKY