Veriaci v Trnave si pripomenuli 17. výročie smrti biskupa Pavla Hnilicu

TRNAVA 9. októbra 2023 - Veriaci v Trnave si cez víkend pripomenuli 17. výročie smrti biskupa Pavla Hnilicu. Jezuitský kňaz je pochovaný pod Katedrálou svätého Jána Krstiteľa. Vstup do krypty bol otvorený po svätej omši pre všetkých veriacich, ktorí si ho tak mohli uctiť osobitnou modlitbou.

Spomienková svätá omša sa niesla v duchu myšlienky „A od tej hodiny si ju vzal učeník k sebe“. Viac nám o nej povedal páter Pavol Benedikt Lipták, ktorý celú spomienku zastrešoval: „Bolo to také typické pre otca biskupa Pavla a jeho brata Janka, ktorý nás len prednedávnom opustil, a obidvaja si to veľmi dobre uvedomovali, čo to znamená vziať si Pannu Máriu k sebe. Boli verní modlitbe, modlili sa nielen za seba, ale aj za obrátenie hriešnikov, a to im pomáhalo mať toto široké srdce. Otec biskup častokrát pripomínal, aby sme sa modlili za prenasledovanú Cirkev, ale ešte väčšmi za prenasledovateľov, za ich obrátenie, za bezbožníkov,“ uviedol pre Rádio LUMEN.
 
Biskup Pavol Hnilica prispel výraznou mierou k vzniku tajnej Cirkvi na Slovensku počas obdobia komunizmu. Neskôr tiež tajne zasvätil Rusko Panne Márii. Na biskupa a niekdajšieho spolubrata spomínal predstavený komunity jezuitov v Trnave páter Jozef Bartkovjak. „Myslím si, že odkaz otca biskupa Pavla Hnilicu je vernosť Kristovi a Svätému Otcovi vydržať v situácii, keď je Cirkev prenasledovaná. Čiže ten kríž, ktorý je ťažisko kresťanstva, na to sa spoľahol v tej plnej miere,“ uviedol P. Jozef.
 
Zdroj: Rádio LUMEN / Patrik Liška
 
facebook sharing button Zdieľaj
Veriaci v Trnave si pripomenuli 17. výročie smrti biskupa Pavla Hnilicu

Ilustračná snímka. (Foto: Lukáš Blažo)

NOVINKY