Veriaci sa pripravujú na otvorenie Trnavskej novény 2018

TRNAVA 8. novembra 2018 - Už chýba skutočne iba pár dní do momentu, keď úvodnou slávnostnou svätou omšou otvoria deviatnik na počesť Trnavskej Panny Márie. Trnavská novéna bude v tomto roku 2018 tematicky spätá s 15. riadnym generálnym zhromaždením Biskupskej synody, ktoré sa konalo v Ríme v mesiaci október na tému „Mladí, viera a rozlišovanie povolania“. Už tradične bude na jej začiatku prenesený na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred viacerými tragédiami. Matka Božia na obraze na hlavnom oltári bude opäť bdieť nad pútnikmi počas deviatich dní od 13. do 21. novembra.

Otváraciu slávnostnú svätú omšu tohtoročnej Trnavskej novény v utorok 13. novembra (o 18:00 h) bude celebrovať trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. V sobotu 17. novembra je v predpoludňajšom programe (o 11:30 h) zaradená svätá omša v maďarčine pre veriacich hovoriacich týmto jazykom. Jej hlavným celebrantom bude debrecínsko-nyíregyházsky biskup Mons. Ferenc Palánki (Maďarsko). V neskorších popoludňajších hodinách bude nasledovať gréckokatolícka ďakovno-oslavná mariánska bohoslužba Akatist (o 17:00 h), po ktorej príde na rad už tradičný mládežnícky program (o 21:00 h). Mládežnícka svätá omša o polnoci bude jeho vyvrcholením.
 
V nedeľu 18. novembra sa o 9:30 h uskutoční slávnostná svätá omša, po ktorej bude nasledovať procesia s milostivým obrazom Panny Márie ulicami mesta Trnava. Sláviť ju bude bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, ktorý prednesie i slávnostnú homíliu. Koncelebrovať bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch spolu s kňazmi slovenských diecéz.
 
V stredu 21. novembra, na záver poslednej svätej omše Novény, ktorej hlavným celebrantom a kazateľom bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára do bočnej kaplnky a zakončia tak tohoročnú novénu k Trnavskej Panne Márii.
 
Počas Trnavskej novény 2018 sa budú môcť veriaci v Bazilike sv. Mikuláša zúčastniť na desiatkach svätých omší, ktoré sa od utorka 13. novembra budú sláviť denne ráno, predpoludním, popoludní a večer (o 6:30, 8:00, 10:00, 16:00 a 18:00 h). „Mladí sa pýtajú Panny Márie na život, vieru, povolanie,“ to je motto tohtoročnej novény. Prezrádza, že Trnavská novéna je v roku 2018 tematicky spätá s 15. riadnym generálnym zhromaždením Biskupskej synody, ktoré sa konalo v Ríme v mesiaci október na tému „Mladí, viera a rozlišovanie povolania“. Kazateľmi hlavných svätých omší o 18.00 hodine budú biskupi a kňazi súčasného cirkevného života na Slovensku i v zahraničí. V priebehu Novény budú pútnikom k dispozícii mnohí kňazi, aby sprostredkovali Božie odpustenie úprimným kajúcnikom, ktorí prídu k nohám Božej Matky do Trnavy.
 
I veriaci, ktorí nebudú môcť prísť z rozličných príčin do Trnavy, hlavne chorí a seniori, si prídu na svoje. Budú môcť i tento rok sledovať priame prenosy z Trnavskej novény na televíznych obrazovkách vďaka slovenskej katolíckej televízii LUX a počúvať pri rozhlasových prijímačoch vďaka katolíckemu rádiu LUMEN.
 
Obraz Bohorodičky dal podľa viacerých predpokladov namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z Kostola sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky. Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia tohto obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Na pripomenutie si týchto udalostí sa v Trnave slávi, s obmenami formy, už 74 rokov deväťdňová pobožnosť, ktorá nesie názov Trnavská novéna.
 
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Veriaci sa pripravujú na otvorenie Trnavskej novény 2018

Plagát pozývajúci na Novénu k Trnavskej Panne Márii 2018. (Foto: archív RKFÚ sv. Mikuláša v Trnave)

NOVINKY