V Závode si pripomenuli rok od smrti biskupa Štefana Vrableca

ZÁVOD 18. septembra 2018 - 1. septembra uplynul rok od smrti emeritného pomocného biskupa Trnavskej arcidiecézy Štefana Vrableca. Jeho odchod do večnosti si veriaci pripomenuli na sviatok Povýšenia svätého kríža, v piatok 14. septembra v obci Závod, kde sa narodil. Svätú omšu celebroval trnavský arcibiskup Ján Orosch spolu s emeritným arcibiskupom Jánom Sokolom a ďalšími kňazmi. Modlitbovú spomienku mu venovali aj pri jeho hrobe na miestnom cintoríne.

Štefan Vrablec strávil väčšinu štúdií v Ríme, kde aj prijal kňazskú vysviacku. Keďže sa po roku 1948 nemohol vrátiť na Slovensko, ostal pôsobiť v Taliansku. Biskupom sa stal v roku 1998 v Šaštíne. Trnavský arcibiskup Ján Orosch si ho pamätá ako človeka svätého života plného modlitby a obety. „Pri tom všetkom, že bol takýto zbožný, bol človek veľmi veselý. A mne toto bolo veľmi vždy sympatické, že niekedy sme mali taký pocit, že s ním treba tak vážnejšie diskutovať, ale on mal taký krásny záhorácky prirodzený humor," povedal arcibiskup Orosch Rádiu LUMEN.
 
Poslednú návštevu biskupa Vrableca v jeho rodnom Závode zažil súčasný farár Peter Kudláč. Spomína si ako prišiel ku krstiteľnici, v ktorej bol pokrstený a pobozkal ju. V pamäti má aj ďalšie momenty. „Keď sme ho občas navštívili v Nitre, tak napriek svojim určite zdravotným ťažkostiam bol veľmi veselý a tešil sa, keď nás videl," uviedol. Štefan Vrablec bol aj významnou postavou Slovenského ústavu svätých Cyrila a Metoda v Ríme. Pričinil sa o to, že slovenčina je dnes liturgický jazyk v duchu reformy Druhého vatikánskeho koncilu a zaslúžil sa o vydávanie náboženských kníh v slovenčine. Člen slovenského ústavu Jozef Rydlo hovorí, že jeho rukami prešli až tri milióny publikácií.
 
Biskup Vrablec zomrel vo veku 92 rokov v kláštore sestier Vincentiek v Nitre. Presťahoval sa tam z Arcibiskupského úradu v Trnave po nástupe arcibiskupa Róberta Bezáka.
 
Zdroj: tkkbs.sk/Rádio LUMEN/Ján Heriban
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Závode si pripomenuli rok od smrti biskupa Štefana Vrableca

1. septembra uplynul rok od smrti emeritného pomocného biskupa Trnavskej arcidiecézy Štefana Vrableca. Jeho odchod do večnosti si veriaci pripomenuli na sviatok Povýšenia svätého kríža v obci Závod, kde sa narodil. (Zdroj foto: tkkbs.sk)

NOVINKY