V Trnave spomínali na biskupa Hnilicu v náručí milujúcej Matky

TRNAVA 9. októbra 2018 - V trnavskej Katedrále svätého Jána Krstiteľa si pripomenuli v pondelok 8. októbra 12 rokov od úmrtia biskupa Mons. Pavla Máriu Hnilicu SJ.

V úvodných slovách trnavský arcibiskup Ján Orosch vyjadril podstatu každoročnej spomienky na biskupa Hnilicu: „Skutočnosť, že sa tu schádzame každoročne, v poradí už 12-krát v deň výročia odchodu otca biskupa Hnilicu do domu Nebeského Otca, dáva teda za pravdu, že jeho osobnosť je pre nás naozaj vzorom a robí ho pre nás svedkom viery v dnešných neľahkých časoch. Kiežby bol jeho príklad pre nás povzbudením k intímnejšiemu nasledovaniu nášho Pána Ježiša Krista, skrze vzor, ktorý nachádzame v Ne-poškvrnenom Srdci Panny Márie, ktorá chce byť matkou každého jedného z nás.“
 
V homílii sa veriacim prihovoril P. Pavol Benedict Lipták z Diela Ježiša Veľkňaza. V jej úvode poukázal na vďačnosť kardinála Korca biskupovi Hnilicovi za sprostredkovanie kňazskej vysviacky, keď v knihe Dni a roky po barbarskej noci 1950 ho opisuje ako odvážneho bohoslovca, ktorý nielen jemu ale aj ďalším teológom sprostredkoval kňazskú vysviacku u biskupa Pobožného v Rožňave. Vo vtedajších tmách dosiahli prvú svetlú vec, po ktorej túžili. Vo všetkej tiesni a okolností prežívali tichú radosť, „vďaka Bohu a vďaka aj Pavlovi Hnilicovi!“
 
Pripomenul tiež vzťah biskupa Pavla k nebeskej Matke, ktorej pomoc mal možnosť nespočetnekrát pocítiť, ale obzvlášť počas svojej cesty do Moskvy, kde v zjednotení so Svätým Otcom zasvätil Rusko Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie. Povzbudzoval veriacich, aby tak ako biskup aj oni hľadali v náruči našej nebeskej Matky útočište, „lebo to je pre nás to najbezpečnejšie miesto. Ona s tou istou láskou a s tým istým súcitom s akým sa skláňala k Ježišovi, sa skláňa aj ku každému jednému z nás.“
 
Okrem už publikovaných údajov zo života biskupa v dostupných knihách sa podelil s veriacimi aj so svedectvom o uzdravení malého dievčatka, kde všetky okolnosti nasvedčujú tomu, že sa to udialo na príhovor otca biskupa Pavla. Nezabudol pripomenúť, že nie je ten, komu prislúcha vydávať konečné stanovisko v tejto veci, ale opiera sa o lekárske správy. V závere homílie poukázal na biskupov príkladný apoštolát, keď sa celým svojím životom snažil, aby Panna Mária bola poznaná a milovaná, veď ona je tá, ktorá rozšliape hlavu hadovi.
 
Na spomienkovej svätej omši spolu s trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom, emeritným arcibiskupom Jánom Sokolom, diecéznymi i rehoľnými kňazmi, boli prítomné rehoľné sestry z viacerých kongregácií, veriaci zo Slovenska i Českej republiky, medzi nimi aj príbuzní biskupa Hnilicu. Zásluhou občianskeho združenia Dedičstvo otcov, ktoré sa tento rok iniciatívne zapojilo do propagácie spomienky, prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ zaslal prítomným pozdravné slovo.
 
Po záverečnom požehnaní nasledovala krátka pobožnosť v krypte katedrály pri hrobke biskupa Pavla M. Hnilicu ako poďakovanie Bohu za jeho život a službu, za jeho svedectvo a duchovné dedičstvo, ktoré ľuďom zanechal.
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave spomínali na biskupa Hnilicu v náručí milujúcej Matky

Na spomienkovej svätej omši spolu s trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom, emeritným arcibiskupom Jánom Sokolom, diecéznymi i rehoľnými kňazmi, boli prítomné rehoľné sestry z viacerých kongregácií, veriaci zo Slovenska i Českej republiky, medzi nimi aj príbuzní biskupa Hnilicu. (Foto: Sr. Julian Sedláková RPM)

NOVINKY