V Trnave rodičia s deťmi oslávili Deň rodiny

TRNAVA 26. mája 2014 - Nedeľné popoludnie 25. mája patrilo v Trnave rodinám. Tím dobrovoľníkov a pracovníkov Centra pomoci pre rodinu, v spolupráci s Mestom Trnava a pod záštitou Arcibiskupského úradu, pripravil pre rodiny z Trnavy a okolia kultúrno - zábavné popoludnie na oslavu Medzinárodného dňa rodiny, ktorý OSN vyhlásila na 15. mája. Toto tradičné podujatie sa v Trnave konalo už po piaty krát. I tento rok bolo požehnané krásnym slnečným počasím.

Deň rodiny začali svätou omšou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, ktorú celebroval trnavský arcibiskup Ján Orosch. Svätá omša bola obetovaná za všetky rodiny. Arcibiskup sa prihovoril najmä manželom a zdôraznil, že manželstvo je vzácne, treba si ho všemožne chrániť ako najdôležitejší vzťah v živote, ktorý nesmie prevýšiť ani vzťah rodiča a dieťaťa.
 
Po svätej omši sa rodiny presunuli na nádvorie Domu Spoločnosti Ježišovej a do Mariánskej sály, kde bol pre všetkých pripravený kultúrny program a sprievodné podujatia. Program otvorili trnavský primátor Vladimír Butko a europoslankyňa Anna Záborská, ktorá zároveň odovzdala ceny deťom zapojeným do celoslovenskej výtvarnej súťaže na tému „Všade dobre, v mojej rodine najlepšie“. Zabavili sa milovníci folklóru, moderného tanca, vystúpili aj mažoretky a najmenšie deti potešilo najmä divadelné predstavenie "Kapitán Kotvička". Na nádvorí sa prezentovali neziskové organizácie, ktoré pomáhajú rodinám. Veľký úspech mali najmä poníky využívané k hypoterapii, ihrisko pre najmenších, tvorivé dielne, bublifuky, šach, ktorými organizácie spríjemnili program otcom, mamičkám aj deťom.
 
Podujatie spestrili aj šermiari z dobového spolku Hereditas Patrum v Topoľčanoch, maľovanie na tvár, nafukovací hrad a balóniky, ktoré už tradične patria ku Dňu rodiny. Hlavným sponzorom podujatia bola cestovná kancelária Awertour. Na organizácii podujatia sa finančne podieľalo Mesto Trnava, Trnavský samosprávny kraj a Arcibiskupský úrad v Trnave. Deň rodiny sa tento rok koná v 30 mestách a obciach na Slovensku a celoslovenským organizátorom podujatia je Fórum kresťanských inštitúcií.
 
Kristína Königová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave rodičia s deťmi oslávili Deň rodiny

Najmenšie deti na Dni rodiny potešilo najmä divadelné predstavenie s názvom Kapitán Kotvička. (foto: Ingrid Königová)

NOVINKY