V Trnave oslávili titul katedrály a patróna arcidiecézy

TRNAVA 25. júna 2014 - Slávnostnou svätou omšou v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa, ako i dopoludňajším a večerným koncertom v priestoroch sály Marianum, oslávili kňazi a veriaci v utorok 24. júna sviatok titulu katedrály a patróna Trnavskej arcidiecézy.

Slávnostnú svätú omšu v Katedrále sv. Jána Krstiteľa koncelebrovalo s trnavským arcibiskupom Jánom Orochom vyše stodesať kňazov. Prítomní boli i emeritní biskupi, arcibiskup Ján Sokol a biskup Dominik Tóth.
 
V slávnostnej homílii arcibiskup Orosch povzbudil prítomných kňazov, aby vždy konali podľa príkladu patróna Trnavskej arcidiecézy, ktorým je sv. Ján Krstiteľ. On pripravoval cestu Pánovi, bol v povedomí ľudí, ale predsa vedel, že nie on je ten dôležitý. Dôležitý je Pán, ktorému pripravoval cestu a nesmie ho zatieniť. "Určite sa necítia ľahko tí kňazi, ktorí musia v týchto dňoch odísť na nové miesto svojho pôsobiska, ak si však uvedomíme, že i my konáme «in persona Christi Capitis», tak musíme dokázať zrieknuť sa vlastnej predstavy o tom, ktorá farnosť by mi bola najprijateľnejšia a nakoniec dokážeme povedať: «Som tu, aby si ty, Kriste, mohol so mnou disponovať.»"
Použijúc príklady emeritného pápeža Benedikta XVI. a tiež jeho slová, slávnostný kazateľ viedol prítomných kňazov a veriacich k pochopeniu skutočného kňazstva, v ktorom na seba každý zasvätený muž berie úlohu obliecť si Krista, i napríklad skrze oblečenie si liturgického odevu. Dnešný svet by nás chcel strhnúť so sebou, chcel by nás vtiahnuť medzi seba, aby sme sa chovali svetácky, aby sme mu neboli tŕňom v oku, výkričníkom, ktorý mu vstupuje do svedomia. Na druhej strane však Ježiš a Cirkev od kňazov očakáva - ako kontrast k šíriacemu sa egoizmu - žiť pre druhého, pre Krista, a tým aj pre druhých...," povzbudujúco svoju homíliu zakončil trnavský arcibiskup.
 
V závere svätej omše zablahoželal arcibiskupovi Jánovi Oroschovi k meninám za kňazov celej arcidiecézy trnavský dekan Stanislav Vojtko. Milými slovami sa prihovorila i zástupkyňa všetkých veriacich. Po svätej omši sa kňazi so svojím arcibiskupom stretli v priestoroch Arcibiskupského úradu, kde si v sále Marianum vypočuli koncert speváckeho zboru Chorus Salvatoris. Slávnostný kňazský deň nakoniec zakončili malým občerstvením v priestoroch veľkej jedálne Arcibiskupského úradu. Koncert speváckeho zboru Chorus Salvatoris si mohla vo večerných hodinách v sále Marianum vypočuť i široká trnavská verejnosť.
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave oslávili titul katedrály a patróna arcidiecézy

Arcibiskup Orosch ďakuje po koncerte speváckemu zboru Chorus Salvatoris za obohatenie slávnosti patróna Trnavskej arcidiecézy. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY