V Suchej nad Parnou si pripomenuli 72. výročie Akcie Rehoľníčky

SUCHÁ NAD PARNOU 2. septembra 2022 - Pri lurdskej jaskyni v záhrade kláštora sestier uršulínok v Suchej nad Parnou si Konfederácia politických väzňov Slovenska, Ústav pamäti národa a Rímska únia Rádu sv. Uršule v stredu 31. augusta pripomenuli 72. výročie Akcie Rehoľníčky - vyvezenia rehoľníčok z kláštorov komunistickým režimom v roku 1950.

Na úvod sa prítomní pomodlili desiatok svätého ruženca, ktorý sa predmodlieval duchovný správca kláštora Imrich Revák a sr. Svorada Salvová. Následne predniesli svoje spomienky na vyvezenie z kláštorov, internáciu, nútené práce v poľnohospodárstve a v textilných továrňach sr. Konštancia Ferencová, sr. Natália Vráblová a sr. Svorada Salvová. V mene KPVS každej z nich bývalý politický väzeň Vladimír Domorák odovzdal kvet.
 
Príhovor predniesol aj predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Jerguš Sivoš, ktorý v ňom priblížil vyvezenie sestier z kláštora v Suchej nad Parnou. Zároveň odovzdal dekréty veterána protikomunistického odboja a pamätné medaily ÚPN sr. Natálii Vráblovej, sr. Svorade Salvovej, sr. Eufémii Lukovičovej a sr. Konštancii Ferencovej.
 
Provinciálnej predstavenej sr. Samuele Harmáčkovej odovzdal dekréty a medaily pre sestry, ktorým bolo priznané postavenie veterána protikomunistického odboja, ale medzitým zomreli. Boli to sr. Viannea Bernadičová, sr. Consolata Cíferská a sr. Domitila Líšková, ktorá zomrela práve v tento deň ráno. Na záver sa prihovorila a poďakovala provinciálna predstavená sr. Samuela Harmáčková a I. Revák všetkým udelil požehnanie. Po skončení programu prítomní navštívili v kláštore aj sr. Amáliu Kvasnicovú a J. Sivoš jej odovzdal medailu a dekrét v jej izbe. Aj ona si zaspomínala na rok 1950.
 
Sestry Konštancia, Natália a Amália boli vyvezené z kláštora v Batizovciach do centralizačného kláštora v Modre, sestra Svorada bola vyvezená z kláštora v Trnave do centralizačného kláštora v Dolných Semerovciach a sr. Eufémia bola vyvezená z kláštora v Prahe do centralizačného kláštora v Broumove.
 
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Suchej nad Parnou si pripomenuli 72. výročie Akcie Rehoľníčky

Svoje spomienky na vyvezenie z kláštorov, internáciu, nútené práce v poľnohospodárstve a v textilných továrňach prítomným predniesli sr. Konštancia Ferencová, sr. Natália Vráblová a sr. Svorada Salvová.. (Foto: Archív KPVS)

NOVINKY