V Seredi spomínali na obete leteckej katastrofy v Hejciach

SEREĎ 2. februára 2015 - V stredu 21. januára sa na mestskom cintoríne v Seredi konalo spomienkové stretnutie na počesť plk. Štefana Ivana, občana mesta Sereď, ako aj ďalších obetí druhej najväčšej leteckej katastrofy v dejinách NATO, ktorí zahynuli pri havárii lietadla AN 24 v Hejciach. Súčasťou spomienky bola i pontifikálna svätá omša vo farskom Kostole sv. Jána Krstiteľa.

Pred 9 rokmi sa nad dedinou Hejce, na kopci Borsó, zrútilo lietadlo AN 24, ktoré prepravovalo slovenských vojakov z mierovej misie KFOR v Kosove späť do vlasti. Pri havárii zahynulo 42 vojakov. Pomáhali iným, bojovali za mier, no svoju misiu nedokončili. Tragédia otriasla celým Slovenskom. Na ich pamiatku sa už po tretíkrát na mestskom cintoríne v Seredi konalo spomienkové stretnutie.
 
Pietneho aktu sa zúčastnili veliteľ Pozemných síl OS SR brigádny generál Ondřej Novosad, ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek, veliteľ Ženijného práporu Sereď podplukovník Dalibor Jelínek s vybranými príslušníkmi ženijného práporu, primátor mesta Sereď Martin Tomčányi, prezident UN - Veterán Slovakia plukovník vo výslužbe Štefan Jangl, niekoľko členov UN – Veterán a členovia Zväzu vojakov SR - klub Sereď.
 
Spomienkové stretnutie začali položením vencov na hrob plukovníka Štefana Ivana. Neskôr v ňom pokračovali vo farskom Kostole sv. Jána Krstiteľa v Seredi pontifikálnou svätou omšou, ktorú celebroval ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek, koncelebroval generálny vikár Ordinariátu OS a OZ SR plk. Mons. František Počurek, správca sereďskej farnosti Libor Škiputa, kancelár a hovorca Ordinariátu OS a OZ SR npor. Peter Dzijak, vojenský kaplán Ženijného práporu v Seredi  por. Tomáš Huďa a sereďský kaplán Róbert Ťapušík. Táto pontifikálna omša sa konala na počesť všetkým 57 obetiam padlým v mierových misiách.
 
Hoci od tragickej havárie ubehlo už 9 rokov, spomienky sú stále živé a smutné. Je však dôležité pripomínať si tento deň aj preto, že si často neuvedomujeme, aký je život krehký a aká nebezpečná je profesia vojaka.
 
informoval Andrej Macho
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Seredi spomínali na obete leteckej katastrofy v Hejciach

Už po tretíkrát sa na mestskom cintoríne v Seredi konalo spomienkové stretnutie na obete leteckej katastrofy v Hejciach. (foto: archív RKFÚ Sereď)

NOVINKY