V Šali si pripomenuli tri roky od úmrtia Mons. Ferdinanda Javora

ŠAĽA 18. novembra 2016 - V stredu 16. novembra si pripomenuli v Šali tri roky od úmrtia Mons. Ferdinanda Javora, ktorý pôsobil v poslednom období svojho života ako výpomocný duchovný práve v tejto farnosti.

Svätú omšu slávil šaliansky dekan Ladislav Šálka spolu s výpomocným duchovným Viktorom Koštialikom. Homíliu predniesol Viktor Koštialik. Reagoval v nej na Božie slovo z Evanjelia podľa sv. Lukáša, v ktorom  istý človek vznešeného pôvodu dal svojim desiatim sluhom desať mín, aby s nimi obchodovali. Kazateľ prítomných veriacich povzbudil, aby na miestach, kam ich poslal Boh, využívali naplno svoju mínu - dar Božieho slova - a tak rozširovali Božie kráľovstvo. V tejto súvislosti vyjadril tiež vďačnosť za službu Mons. Javora pre Cirkev. Svojou tichou a vytrvalou prácou pri úprave liturgických kníh, breviára, korektúre Svätého písma, ako aj povzbudivými homíliami pri svätých omšiach, i službou pri vysluhovaní sviatosti zmierenia alebo individuálnych kontaktoch, sa pričinil o šírenie Božieho kráľovstva.
 
Mons. Ferdinand Javor sa narodil 3. mája 1940 v Rišňovciach ako prvý z jedenástich detí. Kňazskú vysviacku prijal 4. novembra 1962 v Bratislave z rúk rožňavského biskupa Róberta Pobožného, pretože trnavský apoštolský administrátor - biskup Ambróz Lazík bol v tom čase na II. vatikánskom koncile. Hneď po vysviacke pôsobil ako kaplán v Nových Zámkoch. V roku 1963 nastúpil na základnú vojenskú službu. V roku 1965 bol ustanovený za kaplána v Malackách, potom v roku 1967 v Bratislave - sv. Martina a nakoniec sa v roku 1970 stal kaplánom v Šali. Od roku 1974 pôsobil ako farský administrátor v Šoporni až do roku 1987, kedy zastával úlohu špirituála v Kňazskom seminári v Bratislave. Od roku 1990 zastával funkciu tajomníka na Arcibiskupskom úrade v Trnave. V roku 2009 bol ustanovený za výpomocného duchovného v Sládkovičove a od júla 2013 až do smrti pôsobil ako výpomocný duchovný v Šali. Zomrel 16. novembra 2013 vo veku 73 rokov života a 51 rokov kňazstva. Pochovaný je na miestnom cintoríne v jeho rodisku Rišňovce.
 
TO ABU informovala Emília Dlhá
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Šali si pripomenuli tri roky od úmrtia Mons. Ferdinanda Javora

Mons. Ferdinand Javor najmä svojou dušpastierskou činnosťou, ale i svojou tichou a vytrvalou prácou pri úprave liturgických kníh, breviára, korektúre Svätého písma, veľmi poslúžil Cirkvi. (foto: archív šalianskeho dekana Šálku)

NOVINKY