V priestoroch radnice otvorili výstavu "Súď ma a skúšaj"

TRNAVA 19. júna 2015 - V utorok 16. júna sa v priestoroch Trnavskej radnice, konkrétne v jej západnom krídle, pri príležitosti 65. výročia likvidácie reholí v Československu a v Roku zasväteného života, uskutočnila vernisáž putovnej výstavy fotografií Michala Fuliera „Súď ma a skúšaj“. V našom meste ju pripravili v spolupráci s Konferenciou vyšších predstavených ženských reholí na Slovensku a Mestom Trnava ženské rehoľné spoločenstvá v Trnave.

Fotografie vznikli pri výrobe dokumentárneho filmu nesúceho to isté meno a vydávajúceho svedectvo o pohnutých udalostiach z 50. rokov 20. storočia. Autorkou námetu a režisérkou filmu je sestra Ivica z Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého.
 
Na vernisáži sa zúčastnili režisérka sestra Ivica Kúšiková, niektoré sestry, ktoré účinkovali vo filme, kde prežívali znovu udalosti päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia a tiež zástupkyne KVPŽR, zástupcovia mesta a Trnavskej arcidiecézy, mnohé rehoľné sestry z Trnavy a okolia a priatelia a známi sestier. Program moderovala sestra Daniela Bezdedová FDC, ktorá mala tiež účasť na tvorbe filmu. Po úvodných slovách režisérka a sestry priblížili okolnosti vzniku filmu i fotografií a atmosféru tvorby dokumentu. O nej nakoniec vypovedajú samotné fotografie Michala Fuliera. Čítame z nich o represiách komunistickej doby voči náboženskej slobode, o takmer dvanástich tisícoch deportovaných rehoľných sestier, o zle, ktoré bolo na nich páchané, ale aj o ich vernosti, láske i odpustení počas celého ich života všetkým, ktorí toto zlo spôsobili. Za Trnavskú arcidiecézu sa prítomným prihovoril biskupský vikár Róbert Kiss, ktorý záverečnou modlitbou a požehnaním výstavu otvoril.
 
Výstavu bude možné navštíviť každú stredu a nedeľu od 15.00 do 18.00 hod. a potrvá do 15. júla 2015. Počas organizovaných prehliadok budú mať záujemcovia možnosť pozrieť si aj film Súď ma a skúšaj. V prípade záujmu o prehliadku v iný pracovný deň, okrem pondelka a iba v dopoludňajších hodinách, sa môžu organizované skupiny nahlásiť dva pracovné dni vopred na telefónnych číslach 033/32 36 159 alebo 033/32 36 351.
 
TO ABU informovala sr. Víta Dratvová ŠSND
 
facebook sharing button Zdieľaj
V priestoroch radnice otvorili výstavu "Súď ma a skúšaj"

V západnom krídle Trnavskej radnice otvorili pri príležitosti 65. výročia likvidácie reholí v Československu a Roka zasväteného života putovnú výstavu fotografií Michala Fuliera „Súď ma a skúšaj“. (foto: sr. Zdenka Hnidková ŠSND)

NOVINKY