V Piešťanoch otvorili výstavu fotografií Ján Pavol II. a Slovensko

PIEŠŤANY 18. novembra 2023 - Vo štvrtok 16. novembra otvorili vernisážou vo farskom Kostole sv. Cyrila a Metoda v Piešťanoch výstavu fotografií o vzťahu pápeža sv. Jána Pavla II. k Slovensku. Výstava fotografií „Ján Pavol II. a Slovensko“ má pripomenúť návštevníkom 20. výročie poslednej návštevy svätého pápeža na Slovensku, kedy navštívil aj Trnavu a Trnavskú arcidiecézu. Vznikla pri príležitosti 100. výročia narodenia sv. Jána Pavla II.

Výstavu fotografií, ktorá je prístupná nielen veriacim, ale aj širokej verejnosti, otvoril vernisážou vo štvrtok 16. novembra osobne mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku, pán Maciej Ruczaj vo farskom Kostole sv. Cyrila a Metoda v Piešťanoch. V príhovore na vernisáži výstavy veľvyslanec Maciej Ruczaj pripomenul, že sv. Jána Pavla II. spájalo so Slovenskom mnohé: miloval slovenské hory, ako krakovský arcibiskup všemožne pomáhal prenasledovanej Cirkvi na Slovensku, ako pápež vyhlásil sv. Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy či beatifikoval alebo kanonizoval viaceré osobnosti, ktorých život bol so Slovenskom a Slovákmi spojený. Bol prvým pápežom, ktorý navštívil Slovensko. Ako pápež na Slovensko zavítal trikrát.
 
Uvedená výstava fotografií vo farskom Kostole sv. Cyrila a Metoda v Piešťanoch je vyhotovená na deviatich obojstranných výstavných samonosných paneloch. Séria fotografií a sprievodný text na paneloch približujú vzťah sv. Jána Pavla II. k Slovensku a jeho obyvateľom. Veriaci a ďalší záujemcovia Piešťanského kostola sv. Cyrila a Metoda môžu výstavu navštíviť počas nasledujúcich 4 týždňov, až do 15. decembra 2023 vždy v čase pred a po svätých omšiach, ktoré sú v tomto kostole slávené.
 
Zaujímavosťou je, že výstava v Piešťanoch bola otvorená práve v predvečer sviatku 17. novembra, keď si pripomíname pád železnej opony práve vďaka nežnej revolúcii. Aj osobnosť pápeža sv. Jána Pavla II. sa vo veľkej miere podieľala na páde komunizmu v strednej Európe. Výstavu Ján Pavol II. a Slovensko pripravilo Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave pri príležitosti 20. výročia jeho poslednej návštevy Slovenska. Výstava bola prezentovaná už na niekoľkých miestach po celom Slovensku. Do Piešťan zavítala na pozvanie a vďaka láskavej podpore Trnavskej arcidiecézy a trnavského arcibiskupa Mons. Jána Oroscha.
 
TO ABU informovala Rímskokatolícka farnosť Piešťany - sv. Cyrila a Metoda
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Piešťanoch otvorili výstavu fotografií Ján Pavol II. a Slovensko

Výstava fotografií „Ján Pavol II. a Slovensko“ má pripomenúť návštevníkom 20. výročie poslednej návštevy svätého pápeža na Slovensku, kedy navštívil aj Trnavu a Trnavskú arcidiecézu. Vznikla pri príležitosti 100. výročia narodenia sv. Jána Pavla II. (Foto: Andrej Kopanyi)

NOVINKY