V Piešťanoch inštalovali relikviu bl. Karola z Domu rakúskeho

PIEŠŤANY 4. júna 2017 - V piešťanskej Kaplnke Božského Srdca Ježišovho, tzv. kúpeľnej kaplnke, sa v sobotu 3. júna uskutočnila, pri príležitosti 100. výročia "stretnutia troch cisárov" (2. - 3. februára 1917), slávnostná svätá omša spojená s inštaláciou relikvie bl. Karola, posledného habsburského panovníka.

Svätú omšu celebroval emeritný arcibiskup Ján Sokol v zastúpení trnavského arcibiskupa Jána Oroscha. Bol na nej prítomný aj vnuk bl. Karola, syn Otta Habsburského, rakúsky arcivojvoda Georg Habsburg-Lothringen, ktorý niesol relikviu svojho blahoslaveného starého otca v úvodnom liturgickom sprievode do kúpeľnej kaplnky. Tam ju pred začiatkom svätej omše položil na oltár. Na slávnosti sa zúčastnili viacerí kňazi, delegácia z Adjuntantúry Habsbursko-Lothrinského domu, zástupcovia šľachtických rodov, rytierskych rádov, členovia Modlitebnej ligy cisára Karola a pozvanie prijal aj piešťanský evanjelický zborový farár.
 
Emeritný arcibiskup Sokol vo svojej homílii vyzdvihol predovšetkým jeden aspekt zo života blahoslaveného, a to skutočnosť, že bol veľkým ctiteľom Božského Srdca a v ňom hľadal duchovnú silu. Tento aspekt zo života blahoslaveného korešponduje aj s miestom a cieľom stavby Kúpeľnej kaplnky, aby v nej pacienti, prichádzajúci na liečenie do svetoznámych Piešťanských kúpeľov s termálnou minerálnou vodou a unikátnym sírnym liečivým bahnom, popri túžbe po fyzickom uzdravení hľadali v modlitbe aj duchovné uzdravenie.
 
V závere svätej omše emeritný arcibiskup Ján Sokol zaniesol relikviár v tvare kríža, uprostred ktorého je presklenná schránka s čiastkou kosti bl. Karola I., do zadnej časti kaplnky. Tam ho následne inštaloval na pripravené miesto s vyobrazením blahoslaveného a incenzoval ho kadidlom. Nakoniec bola relikvia zakrytá sklennou vitrínou. Po svätej omši sa rakúsky arcivojvoda Georg Habsburg-Lothringen, spolu s ostatnými pozvanými hosťami, odobral do liečebného kúpeľného hotela Thermia Palace, kde si prezrel salón, v ktorom sa mierové stretnutie troch cisárov v roku 1917 odohralo a zapísal sa aj do pamätnej knihy hotela.
 
Relikvia bl. Karola I. Habsburského je druhou relikviou inštalovanou na území Slovenska. Tá prvá sa nachádza od roku 2011 v Katedrále (Dóme) sv. Martina v Bratislave. Trnavská arcidiecéza sa týmto spôsobom pripojila k tým miestam, kde možno prosiť bl. Karola I. Habsburského o príhovor a modliť sa, aby orodoval u Boha za mier vo svete. Slávnostnú atmosféru pred piešťanskou kúpeľnou Kaplnkou Božského Srdca Ježišovho dotváral c. a. k. dychový komorný orchester z Bratislavy.
 
TO ABU informoval Stanislav Žlnay,
delegát Modlitebnej ligy cisára Karola
za mier medzi národmi
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Piešťanoch inštalovali relikviu bl. Karola z Domu rakúskeho

Svätú omšu, pri ktorej bola inštalovaná relikvia bl. Karola I. v piešťanskej Kaplnke Božského Srdca Ježišovho, celebroval emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol. Bol na nej prítomný aj vnuk bl. Karola, syn Otta Habsburského, rakúsky arcivojvoda Georg Habsburg-Lothringen. (foto: Kaiser Karl Gebetsliga)

NOVINKY