V nedeľu sa Beckovská Madona vrátila na hrad

BECKOV 23. augusta 2018 - Beckovská Madona sa po vyše 400 rokoch vrátila na hrad. V nedeľu 19. augusta ju požehnal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch pri dopoludňajšej svätej omši. Popoludní sochu Madony v slávnostnej procesii vyniesli do hradnej kaplnky.

Madona patrila v 14. storočí k okrasám kaplnky na hrade Beckov. Neskôr bola prenesená Ctiborom II. zo Ctiboríc do Nového Mesta nad Váhom a v čase reformácie sa dostala do moravských Koryčian, kde sa nachádza až doteraz, preto sa jej hovorí aj Koryčanská Madona. Na prinavrátení sochy Madony do priestoru kaplnky pracovali na hrade Beckov od roku 2012.
 
Správcom hradu sa podarilo získať rôznymi aktivitami dostatok finančných prostriedkov na vytvorenie kópie tejto známej sochy. Ako vysvetlil výkonný riaditeľ záujmového združenia Hrad Beckov Peter Pastier, Madonu vyrobili v Tirolsku z limbového dreva na podnet Ctibora zo Ctiboríc koncom 14. storočia. „Hovorí sa, že Ctibor so svojou manželkou nemohli mať dlho deti, tak Ctibor podaroval sochu Madony s dieťaťom. Prvý zázrak, ktorý spravila bol, že sa im narodili tri deti - dedič Ctibor a dve dcéry,“ povedal Pastier.
 
V nedeľu 19. augusta dopoludnia sa vo farskom Kostole sv. Štefana Kráľa v Beckove konal slávnostný obrad požehnania Beckovskej Madony. Po svätej omši nasledovalo na hrade sokoliarske vystúpenie. Slávnostná procesia s Madonou a jej vynesenie do hradnej kaplnky bolo naplánované na popoludnie. Záver slávnosti tvoril pripravený program na dolnom nádvorí hradu a vystúpenie dychovej hudby Stříbrňanka.
 
Originál sochy Beckovskej Madony „menil“ veľakrát miesto svojho pobytu. Po privezení z Tirolska do kaplnky v Beckove putovala socha ako dar po krátkom čase do Nového Mesta nad Váhom. Neskôr ju syn Ctibora pod hrozbou husitských nájazdov presťahoval späť do beckovskej hradnej kaplnky, kde už pobudla dlhšie. V 16. storočí Madonu Ladislav Bánffy presťahoval na povalu, neskôr ju objavili dokonca v potoku. „Až Ladislavova sestra Anna, ktorá sa vydala na Moravu, si ju so sebou zobrala na hrad Cimburk ako dedičstvo. Dôvodom bolo to, že Bánffyovci sa v 16. storočí prikláňali skôr k protestantskej viere a Anna bola jediná katolíčka. Preto si katolícke relikvie a veci, ktoré boli v kaplnke, vzala ako veno na Moravu,“ vysvetlil riaditeľ. Na hrade Cimburk pobudla do roku 1664, kedy ju preniesli do kostola v Koryčanoch. Tam je dodnes.
 
Beckovská Madona vznikla v devínskom ateliéri reštaurátora Gabriela Strassnera. „Pôvodnú Madonu vyrobili z limbového dreva, v Beckove sa nachádza jej faximília. Je teda identická, len nie je z dreva, ale je odliatkom z epoxidu. Má výšku 183 centimetrov, je ľahká a zvnútra dutá. Všetky práce, maľby aj nanášanie zlatých plátkov sa vyriešili reštaurátorskými metódami. Kópiu sochy Madony, ktorá bola v nedeľu 19. augusta v beckovskom kostole požehnaná a vynesená v procesii na hrad, budú môcť veriaci a tiež turisti vidieť a pomodliť sa pri nej v hradnej kaplnke. Tam bude každoročne počas návštevnej sezóny, jeseň a zimu prečká na farskom úrade.
 
-to abu-/pnky.sk/mytrencin.sme.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
V nedeľu sa Beckovská Madona vrátila na hrad

Sochu Beckovskej Madony, ktorá sa po vyše 400 rokoch vrátila na hrad, v nedeľu 19. augusta požehnal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. (Zdroj foto: facebook.com/Hrad Beckov)

NOVINKY