V Kostolnom Seku si pripomenuli rok od úmrtia biskupa Tótha

ŠURANY-KOSTOLNÝ SEK 17. mája 2016 - V pondelok 16. mája uplynul rok od momentu, keď si Pán povolal k sebe do Večnosti svojho služobníka - bývalého bratislavsko-trnavského pomocného a titulárneho ubabského biskupa Mons. Dominika Tótha. Pri tejto príležitosti pripravili v jeho rodisku spomienkovú bohoslužbu.

Ešte pred začiatkom duchovného stretnutia si veriaci, prítomní vo filiálnom Kostole Božieho milosrdenstva v Kostolnom Seku, mohli zrakom i sluchom pripomenúť biskupa Tótha vďaka videozáznamu jeho posledného príhovoru rodákom. Tento zaznel pred záverečným požehnaním vo svätej omši, ktorú celebroval v Kostolnom Seku na slávnosť Božieho milosrdenstva v roku 2015, teda približne jeden mesiac pred svojou smrťou. Potom sa už prítomní ponorili do adorácie eucharistického Krista vo svätej omši za zosnulého biskupa. „Buďme vďační Bohu, že v tento významný deň pre Cirkev - Svätodušný pondelok - nás otec biskup Dominik zhromaždil na tomto mieste. Tento rok pripadá práve na 16. mája, teda deň, keď otec Dominik odišiel do Večnosti,“ zaspomínal si v úvode trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý predsedal spomienkovej svätej omši. Spolu s trnavským arcibiskupom ju slávili i emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol, miestni duchovní z farnosti a viacerí kňazi, ktorí prišli zo širšieho okolia.
 
V homílii sa zhromaždeným veriacim prihovoril emeritný arcibiskup Sokol. Pri rozprávaní vychádzal z liturgických čítaní Svätodušného pondelka. V závere homílie si zaspomínal i na spoluprácu so svojím pomocným biskupom Dominikom. „Dnešný svet ochorel. A my v ňom. Normálne sa stáva nenormálnym a nenormálne normálnym. Tomuto svetu však treba pomôcť, aby sa z choroby vyliečil. A práve otec biskup Dominik, tak ako sme ho dobre poznali, sa usiloval trpezlivo prispievať k tomu, aby sa svet a život v ňom napravil,“ spomínal emeritný arcibiskup, „a pri tom sa spoliehal aj na materský príhovor Nebeskej Matky“ v duchu svojho biskupského hesla „Per Mariam ad Jesum“. „I v tomto nech je nám život otca biskupa Dominika príkladom,“ zakončil emeritný arcibiskup Ján Sokol.
 
Po skončení svätej omše sa biskupi, kňazi i veriaci presunuli v liturgickom sprievode k hrobu biskupa Tótha v arkáde pod vežou Kostola Božieho milosrdenstva, kde zazneli modlitby a spevy za spásu duše zosnulého. Celá spomienková bohoslužba vyvrcholila záverečným požehnaním, ktoré arcibiskupi spoločne udelili zhromaždeným veriacim.
 
Bývalý bratislavsko-trnavský pomocný biskup Dominik Tóth zomrel 16. mája 2015 v Nitre po krátkodobom akútnom zhoršení zdravotného stavu. Zomrel vo veku 89 rokov života, 65 rokov kňazstva a 25 rokov biskupskej služby. Narodil sa 3. augusta 1925 v Šuranoch - Kostolnom Seku. Po rokoch štúdií bol 12. júna 1949 v Bratislave vysvätený za kňaza. V roku 1949 sa stal kaplánom v Komárne. Od roku 1952 pôsobil ako ceremoniár Biskupského úradu v Trnave. V roku 1964 sa stal administrátorom v Plaveckom Petri. Od roku 1968 pôsobil ako administrátor v Leviciach a od roku 1970 v Dunajskej Lužnej. V roku 1973 mu bol komunistickým režimom odobratý štátny súhlas a do roku 1977, keď sa stal kaplánom vo Vrábľoch, bol mimo pastorácie. V roku 1981 sa stal administrátorom v Dolnom Piali.
 
Dňa 13. mája 1989 bol menovaný za generálneho vikára Trnavskej arcidiecézy. Pápež Ján Pavol II. ho 17. marca 1990 vymenoval za titulárneho biskupa ubabského. Spolu s tiež už zosnulým emeritným rožňavským biskupom Vladimírom Filom bol 16. apríla 1990 v Trnave konsekrovaný za biskupa. Po takmer 14 rokoch aktívnej biskupskej služby sa vzdal úradu z dôvodu veku a odo dňa 2. apríla 2004 bol bývalým bratislavsko-trnavským pomocným biskupom. Odvtedy žil na zaslúženom odpočinku najprv v priestoroch Trnavského arcibiskupského úradu, neskôr, po odchode z Trnavy, v kláštore rehole verbistov v Nitre.
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Kostolnom Seku si pripomenuli rok od úmrtia biskupa Tótha

Pri hrobe bývalého bratislavsko-trnavského pomocného a titulárneho ubabského biskupa Mons. Dominika Tótha zazneli modlitby a spevy za spásu jeho duše. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY