V Komárne sa bude konať konferencia pred eucharistickým kongresom v Budapešti

KOMÁRNO 27. júna 2021 - V pondelok 28. júna sa v Komárne bude konať konferencia kňazov v rámci prípravy na 52. medzinárodný eucharistický kongres, ktorý sa uskutoční 5. - 12. septembra 2021 v Budapešti (Maďarsko). Záštitu nad podujatím prevzal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.

Stretnutie sa začne v Bazilike sv. Ondreja adoráciou pred Oltárnou sviatosťou, bude pokračovať svätou omšou, ktorej hlavným celebrantom bude trnavský arcibiskup Ján Orosch. Po bohoslužbe budú nasledovať prednášky známeho maďarského františkána, pátra Dr. Balázsa Barsiho OFM.
 
52. medzinárodný eucharistický kongres sa bude niesť v duchu hesla: „V tebe sú všetky moje pramene“. Otvoria ho 5. septembra svätou omšou na Námestí hrdinov v centre maďarského mesta Budapešť. Pre katolícke školy bude spojená s prvým svätým prijímaním a začiatkom školského roka. V nasledujúcich dňoch až do 10. septembra sa kongres presunie do haly Hungexpo. Program bude zahŕňať prednášky, svedectvá, katechézy, panelové diskusie a kultúrne podujatia.
 
Medzinárodný eucharistický kongres vyvrcholí v dňoch 11. a 12. septembra. Kardinál Péter Erdő bude sláviť svätú omšu na Kossuthovom námestí a potom povedie eucharistickú procesiu na Námestí hrdinov. Nasledujúci deň tam bude 52. medzinárodný eucharistický kongres ukončený bohoslužbou, ktorej bude predsedať Svätý Otec František.
 
V tejto chvíli vrcholia prípravy na kongres. Pozvanie k účasti na kongrese už prijali kardinál Robert Sarah z Vatikánu, kardinál Yeom Soo-jung zo Soulu, kardinál Orba João Tempesta z Ria de Janeira a patriarcha Louis Raphaël Aj Sako z Iraku. Organizátori počítajú aj s návalom zahraničných pútnikov, ako i veriacich zo Slovenska. Uisťujú, že sú pripravení ich prijať, a vyzývajú ich, aby sa prihlásili na webových stránkach kongresu (www.iec2020.hu). Kardinál Peter Erdő zdôrazňuje, že v situácii predlžujúcej sa pandémie bude táto udalosť veľkým znamením nádeje pre celý svet.
 
Medzinárodný eucharistický kongres sa koná v Maďarsku už druhýkrát. Prvý raz sa uskutočnil v máji roku 1938.
 
TO ABU informoval Mons. Róbert Kiss
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Komárne sa bude konať konferencia pred eucharistickým kongresom v Budapešti

Logo 52. medzinárodného eucharistického kongresu v maďarskom hlavnom meste Budapešť. (Foto: vaticannews.va)

NOVINKY