V Komárne požehnali obnovené budovy Cirkevnej spojenej školy

KOMÁRNO 27. októbra 2018 - Mesiac september je plný mariánskych sviatkov. V tohtoročnom mesiaci september bola slávnostne požehnaná aj obnovená budova škôl a krídla školy na Rozmarínovej ulici v Komárne, v ktorých sídli Cirkevná spojená škola Marianum.

Budova materskej školy "si už toho veľa pamätá". V roku 1877 v nej zriadili materskú školu rehoľné sestry. Obnovená materská škola sa do nej nasťahovala v roku 2001. Po niekoľkých rekonštrukciách, s pomocou Trnavského arcibiskupského úradu a Fondu Gábora Bethlena, v uplynulom roku obnovili fasádu budovy, ktorá v letných mesiacoch tohto roku prešla celou rekonštrukciou interiéru a obnovená je aj jej strecha.
 
Slávnostnú svätú omšu pri príležitosti požehnania obnovených škôl v komárňanskej Bazilike sv. Ondreja celebroval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Na svätej omši boli prítomní i kňazi Trnavskej arcibiskupskej kúrie. V jej závere sa k účastníkom slávnosti prihovoril Péter Szilágyi, štátny tajomník vlády Maďarskej republiky pre národnú politiku. Nasledoval príhovor Beáty Kissovej, predsedkyne vzdelávania a kultúry Strany maďarskej koalície. Napokon riaditeľ Cirkevnej spojenej školy Marianum Róbert Madarász vo svojom slávnostnom príhovore poďakoval Trnavskému arcibiskupskému úradu i vláde Maďarskej republiky za finančnú a duchovnú podporu Cirkevnej spojenej školy Marianum.
 
Po skončení slávnosti nasledovalo odovzdanie obnovených budov, ktoré požehnal trnavský arcibiskup Ján Orosch. Počas požehnania si hostia mohli pozrieť slávnostnú akadémiu, na ktorej príprave sa podieľali žiaci škôl. Pozrieť si mohli i výstavu fotografií Attilu Karaffu. Oduševnených žiakov a prácu pedagogických zamestnancov si vysoko cenia aj na škole pôsobiaci duchovní diakon Csaba Olgyay a kaplán John Simoneau LC.
 
TO ABU informoval Róbert Madarász
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Komárne požehnali obnovené budovy Cirkevnej spojenej školy

Po skončení slávnosti v komárňanskej Bazilike sv. Ondreja nasledovalo odovzdanie obnovených budov, ktoré požehnal trnavský arcibiskup Ján Orosch. (Foto: autor)

NOVINKY