V Komárne oslávili 10. výročie vysielania Mária Rádia Mirjam

KOMÁRNO 30. mája 2022 - V sobotu 28. mája sa v Bazilike svätého Ondreja v Komárne konala slávnostná svätá omša pri príležitosti 10. výročia požehnania štúdia Rádia Mária v Komárne. Ďakovnú svätú omšu celebroval Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup.

Mária Rádio Mirjam vysiela v Komárne v maďarskom jazyku. Je súčasťou celosvetovej siete Rádia Mária so sídlom v Taliansku. Na začiatku svätej omše pozdravil prítomných vdp. Lóránt Lépes, programový riaditeľ rádia. Arcibiskup Ján Orosch vo svojom príhovore pripomenul prípravu, ktorá predchádzala vzniku štúdia a začiatky vysielania. Vyzdvihol, že v súčasnosti na Slovensku fungujú dve Rádiá Mária: v Bratislave slovenské a v Komárne maďarské vysielanie. Pripomenul dôležité poslanie rádia pre chorých a starých, ktorí nemajú inú možnosť sa zapojiť do liturgie a spoločných modlitieb.
 
Prezident rádia v Komárne Zsolt Szabó sa vo významnej miere pričinil o to, že na Slovensku vysielajú na troch frekvenciách: v Nových Zámkoch, v Leviciach a v Rožňave. Na konci svätej omše prezident rádia pozdravil trnavského arcibiskupa aj pri príležitosti jeho narodenín. Mgr. Anna Ancsinová, Prof. Ing. József Lapos PhD., bývalí prezidenti Mária Rádia Mirjam ako aj súčasný prezident a programový riaditeľ boli ocenení pamätnou medailou Trnavskej arcidiecézy. Na slávnosti sa zúčastnili predstavitelia Rádia Mária z Rumunska, Srbska a Maďarska, ktorí sa na záver krátko prihovorili prítomným.
 
Rádio Mária vzniklo na podnet sv. Jána Pavla II. v obci Erba v roku 1987. V roku 1990 sa vysielanie rozšírilo na celé Taliansko. V roku 1998 bola založená Svetová rodina Rádia Mária (World family of Radio Maria), ktorá koordinuje založenie nových rádií a združuje už existujúce  rádiá. V súčasnosti Svetová rodina zastrešuje 122 rádií.
 
Rádio Mária je založené na službe dobrovoľníkov a je financované z darov poslucháčov a sponzorov. Kostru programu tvorí modlitba (denne sv. omša, celá liturgia hodín, ružence), kresťanské učenie (katechéza, exegéza, liturgika, prednášky...) a kresťanský život (pastorácia rodín, programy pre deti a mládež, svedectvá...) Podľa stanov Rádio Mária nevysiela reklamu, nezaoberá sa straníckou politikou. Jeho misijným cieľom je viesť poslucháčov k autentickému kresťanskému životu, duchovná obnova, rast vo viere pod ochranou Panny Márie. Rádio Mária je finančne a právne nezávislé od Cirkvi i štátu, ale je v plnej miere verné učeniu Katolíckej cirkvi. Garantujú to kňazi, ktorí sú programovými riaditeľmi rádia v jednotlivých krajinách.
 
Svätý Otec Benedikt XVI. v októbri 2009 na námestí sv. Petra týmito slovami pozdravil prítomných predsedov a riaditeľov Rádií Mária: „Pozdravujem delegátov Svetovej rodiny Rádia Mária z rôznych kontinentov. Povzbudzujem ich, aby pokračovali vo veľmi dôležitej práci v službe šírenia evanjelia“.
 
Dnes už zosnulý pán Emanuele Ferrario, prvý prezident Svetovej rodiny Rádia Mária dostal čestné vyznamenanie mesta Miláno z dôvodu, že „prostredníctvom Rádia Mária sa niekoľko desiatok miliónov ľudí môže denne modliť ako jedna veľká viacjazyčná rodina. Rádio Mária sa stalo celosvetovou sieťou, ktorá preklenuje kontinenty.“
 
TO ABU informoval Lóránt Lépes, programový riaditeľ
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Komárne oslávili 10. výročie vysielania Mária Rádia Mirjam

V sobotu 28. mája 2022 sa v Bazilike svätého Ondreja v Komárne konala slávnostná svätá omša pri príležitosti 10. výročia požehnania štúdia Rádia Mária v Komárne. (Foto: Zoltán Wurczell)

NOVINKY