V katedrále si pripomenuli výročie úmrtia biskupa Hnilicu

TRNAVA 8. októbra - Siedme výročie smrti a duchovný odkaz slovenského biskupa Pavla M. Hnilicu SJ, ktorý väčšinu svojho života prežil proti vlastnej vôli za hranicami vlasti, si veriaci z "malého slovenského Ríma" a iných kútov Slovenska spolu s príbuznými a so sestrami z misijného spoločenstva Rodina Panny Márie pripomenuli v utorok 8. októbra v podvečerných hodinách na svätej omši v Katedrále svätého Jána Krstiteľa v Trnave. Hlavným celebrantom bol emeritný arcibiskup Ján Sokol, kazateľom viceprovinciál Slovenskej provincie Spoločnosti Ježišovej P. Jozef Šuppa SJ. Koncelebrovali kňazi z Diela Ježiša Veľkňaza a kňazi zo Spoločnosti Ježišovej.

Viceprovinciál Slovenskej provincie Spoločnosti Ježišovej P. Jozef Šuppa vo svojej homílii výstižne povedal: „Ak sa o sv. Cyrilovi hovorí, že si vybral Sofiu – múdrosť, tak o našom biskupovi otcovi Pavlovi Hnilicovi platí, že si vo svojom živote vybral lásku k Panne Márii. ... Posolstvo jeho lásky k Panne Márii ostáva pre celú Cirkev, aj pre Cirkev na Slovensku, ale aj pre každého jedného z nás...“ Ďalej pripomenul: „Otec biskup bol presvedčený, že modernému človekovi sa Boh prihovára cez Máriu“ a že východisko z bludov a chorôb našej modernej doby „videl v počúvaní a uskutočňovaní toho, čo nám Boh hovorí cez Máriu“.
 
Po modlitbe po prijímaní si všetci veriaci obnovili zasvätenie Panne Márii textom, ktorý biskup Hnilica už ako dvadsaťjeden ročný novic 8. decembra 1942 napísal svojou vlastnou krvou.
Pred záverečným požehnaním emeritný arcibiskup Ján Sokol ešte všetkých prítomných povzbudil slovami: „Nech nás podnieti príklad nášho otca biskupa Pavla Hnilicu k oduševnenosti, horlivosti, zápalu a vernosti Bohu, Cirkvi a národu, v týchto ťažkých časoch...“
 
Po svätej omši účastníci spomienkovej svätej omše zostúpili do krypty katedrály. Pri sarkofágu, kde je pochovaný biskup Hnilica, sa poďakovali Bohu krátkou pobožnosťou za jeho život, za službu, ktorú v Cirkvi vykonával a za znamenia jeho života, prostredníctvom ktorých sa ľudia mohli dozvedieť o Božej láske, dobrote a milosrdenstve.
 
Biskup Pavol Mária Hnilica, SJ sa narodil 30. marca 1921 v Uňatíne, malej dedinke pri Krupine. Za kňaza ho vysvätil biskup Pobožný 29. septembra 1950, na sviatok svätého Michala archanjela, v nemocničnej kaplnke v Rožňave za zatvorenými dverami. Za biskupa ho vysvätili 2. januára 1951 v nemocničnej pivnici v Rožňave. Po vysviacke mu biskup Pobožný pripomenul, že mu nemôže určiť nijakú osobitnú diecézu, ale jeho diecéza sa rozprestiera od Pekingu cez Moskvu po Berlín.
Biskup Hnilica zasvätil celý svoj kňazský a biskupský život službe Bohu a Cirkvi, predovšetkým prenasledovanej Cirkvi pod komunistickou nadvládou. V každom chudobnom videl Krista, preto im tak veľmi celý život pomáhal. Stal sa apoštolom Fatimského odkazu a šíril úctu k Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Povzbudzujúcimi listami pápežovi Jánovi Pavlovi II. a modlitbami sa zaslúžil a veľkou mierou prispel k blahorečeniu a svätorečeniu sestry Faustíny a k zavedeniu sviatku milosrdenstva pre celú Cirkev na prvú nedeľu po Veľkej noci.
Zomrel vo veľkom pokoji 8. októbra 2006 v Kláštore Božieho milosrdenstva v Nových Hradoch v Čechách, obklopený bratmi a sestrami z misijného spoločenstva Rodina Panny Márie, ktorého bol prezidentom.
 
P. Pavol Benedict Lipták
 
facebook sharing button Zdieľaj
V katedrále si pripomenuli výročie úmrtia biskupa Hnilicu

Krátka pobožnosť pri sarkofágu biskupa Pavla M. Hnilicu, SJ v krypte Katedrály sv. Jána Krstiteľa.

NOVINKY