V katedrále oslávili titul chrámu a hlavného patróna arcidiecézy

TRNAVA 24. júna 2018 - Pri príležitosti slávnosti Narodenia sv. Jána Krstiteľa dnes veriaci v trnavskom katedrálnom chráme oslávili titul biskupského kostola a tiež hlavného patróna celej Trnavskej arcidiecézy.

Hlavným celebrantom hodovej svätej omše bol emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov Jozef kardinál Tomko. Spolu s ním ju koncelebrovali trnavský arcibiskup Ján Orosch a emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol. Tiež i členovia Trnavskej arcibiskupskej kúrie a hosťujúci kňazi.
 
Slávnostnú hodovú homíliu predniesol emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. V jej prvej časti sa zameral na postavu hlavného patróna Trnavskej arcidiecézy. Opísal jeho život zasvätený Bohu, ktorý napriek svojej prísnosti vzbudzoval obdiv u ľudí. U hriešnych ľudí, ktorí hľadali odpustenie hriechov skrze Božie milosrdenstvo. Narodenie Jána zvaného Krstiteľa sa ukázalo také zvláštne, že prinieslo jeho rodičom a známym veľkú radosť. Až takú, že sa pýtali: „Čím len bude tento chlapec? A vskutku, Pánova ruka bola s ním“ (Lk 1,66).
 
„Aj pri našom narodení,“ pokračoval v homílii kardinál Tomko, „sa naši príbuzní pýtali: «Čím len bude toto pekné dieťa?» Lebo ruka Pánova bola tiež nad každým z nás. Musíme si uvedomiť, že všetko v našom živote je Boží dar! Také povedomie v nás vzbudí pocit vďačnosti voči najvyššiemu Darcovi života, aj voči rodičom, príbuzným, vychovávateľom, spoluobčanom. Pomôže nám vytvoriť si aj správny postoj k rodinnej, civilnej i náboženskej spoločnosti, v ktorej sa odohráva náš životný príbeh,“ vysvetlil kardinál Tomko.
 
V druhej časti svojej homílie, odvolávajúc sa na mesiac jún, ktorý je mesiacom Božského Srdca Ježišovho, sa kardinál Jozef Tomko zameral na vysvetlenie, kam má smerovať zverenie našich životných ťažkostí. Keďže srdce je symbolom a zobrazením lásky, „nájdime si svoju formu a modlitbu, akou uctievať milosrdného Boha cez celý rok a vyskúšať dobrotu Ježišovho Srdca v našom živote,“ zakončil svoju homíliu kardinál Jozef Tomko.
 
Hodovú svätú omšu doprevádzal svojím spevom katedrálny zbor na čele s dirigentom Róbertom Mesárošom a hrou na organe Marek Cepko. Na záver svätej omše sa trnavský arcibiskup Ján Orosch za všetkých veriacich poďakoval kardinálovi Jozefovi Tomkovi za jeho prítomnosť v Trnave a predsedanie bohoslužbám počas uplynulých dvoch veľmi významných dní pre Trnavskú arcidiecézu, ale aj celú Cirkev na Slovensku. Pred záverečným požehnaním tak urobila za katedrálne spoločenstvo veriacich i Renáta Koláriková, ktorá zároveň zablahoželala k meninám trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi a ekonómovi Trnavskej arcidiecézy, assessorovi Jánovi Vidovi, ktorý slúži veriacim ako vicerektor katedrály.
 

 

facebook sharing button Zdieľaj
V katedrále oslávili titul chrámu a hlavného patróna arcidiecézy

Pred záverečným požehnaním sa kardinálovi Jozefovi Tomkovi poďakoval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Za katedrálne spoločenstvo veriacich tak urobila i Renáta Koláriková, ktorá zároveň zablahoželala k meninám trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi a assessorovi Jánovi Vidovi. (Foto: autor)

NOVINKY