V kaplnke slúžia svätú omšu raz v roku, zasvätená je svätej Anne

HLOHOVEC 26. júla 2023 - V blízkosti farského Kostola sv. Michala archanjela v Hlohovci sa nachádza malá nenápadná kaplnka zasvätená svätej Anne. A práve 26. júla počas liturgickej spomienky na sv. Joachima a Annu sa v nej jediný raz v roku slúži svätá omša. Rannú svätú omšu celebroval kaplán - farský vikár hlohovskej farnosti Samuel Sádecký, koncelebroval dekan Jozef Schwarz.

I napriek daždivému počasiu zavítali do kaplnky desiatky veriacich. Kaplán - farský vikár v homílii spomenul, že každý patrón má svoj význam. I my máme svojich krstných a birmovných patrónov, môžeme mať patrónov aj v práci. A naši predkovia sa rozhodli práve pre svätú Annu, matku Panny Márie. Z tradície vieme, že Joachimovi a Anne sa Panna Mária narodila až v pokročilom veku. Bol to pre nich dar, pretože dieťa je snom každého manželstva. A práve z vďaky za tento dar ju od mala zasvätili Bohu, aby slúžila v jeruzalemskom chráme.
 
O zasvätení svojich vyprosených detí Bohu počujeme aj v Starom zákone, aj v príbehu inej Anny, ktorá taktiež svojho syna Samuela zasvätila Bohu. Zasvätiť sa Bohu znamená neviazať sa len na pozemské, ale svojou službou dať všetko Bohu. Avšak i manželstvá, ktorým krásnym vzorom sú svätí Joachim a Anna, sú zasvätením sa Bohu, lebo v nich sa rodičia snažia odovzdať vieru svojím deťom, po ktorých vo svojich manželských zväzkoch túžia.
 
Na záver svätej omše obaja kňazi zablahoželali prítomným nositeľkám mena Anna všetko najlepšie k dnešnému sviatku.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V kaplnke slúžia svätú omšu raz v roku, zasvätená je svätej Anne

V malej nenápadnej kaplnke zasvätenej svätej Anne sa práve 26. júla počas liturgickej spomienky na sv. Joachima a Annu jediný raz v roku slúži svätá omša. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY