V Kanade zomrel bývalý futbalista Trnavy Juraj Kadlec (aktualizované)

TRNAVA 3. júna 2014 - Vo veku 82 rokov zomrel v nedeľu 1. júna veľký futbalista Spartaka Trnava kňaz Juraj Kadlec, prezývaný Muro, ktorý v posledných rokoch pôsobil ako misionár v Kanade. Pohreb zosnulého kňaza bude vo štvrtok 5. júna.

Juraj Kadlec sa narodil 7. júna 1931. Je bývalý slovenský futbalista. Hral za NV Bratislava, ČH Bratislava, Dynamo Žilina a Spartak Trnava. Na Západ emigroval pri stretnutí Stredoeurópskeho pohára proti AS Rím, aby mohol v zahraničí študovať teológiu.
 
Jeho spoluhráčmi boli mnohí vynikajúci futbalisti, napríklad Stanislav Jarábek, Jozef Adamec, Božin Laskov či Arnošt Hložek. Podľa historika Tomáša Černáka jeho útek spôsobil odvetné opatrenia voči Spartaku Trnava zo strany straníckych a bezpečnostných orgánov, ktoré spočívali v preverovaní financovania klubu. Výsledkom boli nepodmienečné tresty odňatia slobody pre trénera Antona Malatinského a ďalších dvoch futbalových funkcionárov.
 
Za kňaza bol vysvätený na Vianoce v roku 1967 kardinálom Josefom Beranom. Od roku 1970 pôsobil v Kanade, kde mal na starosti moravsko-slovenskú komunitu v Chathame a komunitu Slovákov v Sarnii. Juraj Kadlec svoj príbeh futbalistu a kňaza napísal v autobiografii Lopta a kalich, ktorý vyšiel v roku 2002 aj na Slovensku. Za osobnú statočnosť a vzťah k mestu Trnava mu mestské zastupiteľstvo v roku 2003 udelilo čestné občianstvo mesta Trnava.
 
So zosnulým kňazom Jurajom Kadlecom, ktorý v posledných rokoch pôsobil ako misionár v Kanade, sa rozlúčia vo štvrtok 5. júna o 11.00 hodine v Kostole sv. Jozefa v Chathame. Pohrebnej svätej omši bude predsedať biskup Ronald Fabro a kňaz Benjamín Kosnáč. Pátra Kadleca po nej pochovajú na cintoríne sv. Antona v Chathame.

Príbuzní a známi sa môžu prísť s pátrom rozlúčiť do Domu smútku na 156 William st. v Chathame v stredu 4. júna od 14.00 do 16.00 hodiny a od 19.00 do 21.00 hodiny. Modlitbová vigília sa začne o 19.00 hodine. Rakva zosnulého pátra Kadleca bude pred pohrebom vystavená v Kostole sv. Jozefa na 180 Wellington st. v Chathame - vo štvrtok od 9.30 hodiny do svätej omše, ktorej začiatok je plánovaný o 11.00 hodine.
 
zdroj: TK KBS a SITA
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Kanade zomrel bývalý futbalista Trnavy Juraj Kadlec (aktualizované)

Obálka autobiografickej knihy kňaza Juraja Kadleca. (zdroj foto: www.knihyzaeuro.sk)

NOVINKY