V Hrnčiarovciach nad Parnou si obnovili svoj vzácny historický skvost

HRNČIAROVCE NAD PARNOU 6. februára 2023 - Správca farnosti Jozef Kaman, ktorý bol iniciátorom obnovy vzácneho kostola, pozval v sobotu 4. februára obyvateľov Hrnčiaroviec nad Parnou do kultúrneho domu, aby im odprezentoval vykonané práce a poďakoval pánu Bohu aj im za pomoc.

V Hrnčiarovciach nad Parnou po šiestich rokoch prác dokončili rekonštrukciu svojho historického skvostu, Kostola sv. Martina. Vzácny kostol, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, má nové podlahové kúrenie, dlažbu, elektroinštalácie, obnovené interiérové maľby, fasádu, vyčistená bola jeho povala a vyriešenie je aj jeho odvodnenie. Voda však neodteká len tak do kanalizácie, ale cez vsakovacie jamy zostane zachytená v území.
 
Stavebným prácam predchádzali archeologické a ďalšie výskumy, ktoré priniesli veľmi cenné poznatky o minulosti jedného z najstarších kostolov v regióne. Správca farnosti Jozef Kaman, ktorý bol iniciátorom obnovy kostola, pozval v sobotu obyvateľov Hrnčiaroviec nad Parnou do kultúrneho domu, aby im odprezentoval vykonané práce a poďakoval za ich pomoc.
 
„Chcel som poďakovať pánu Bohu a poďakovať ľuďom za to, že sa podieľali na obnove tohto starobylého kostola a chcel som im zaželať, nech im ešte dlho slúži. Bez ich finančnej pomoci, ale aj ďalšej podpory, by to nešlo,“ povedal farár Jozef Kaman. Ako povedal na stretnutí, práce na obnove kostola stáli približne 350-tisíc eur. Finančne pomohol Arcibiskupský úrad, ministerstvo kultúry a niektoré nadácie, väčšina peňazí však pochádzala práve od farníkov.
 
S niektorými prácami pomáhali aj osobne, ale väčšinu reštaurátorských a iných prác museli vykonať špecialisti. Keďže v sobotu už bol po dôvod na oslavu, nechýbalo pohostenie, ani dychová hudba Hrnčarovani. Jozefovi Kamanovi poďakoval za jeho aktivity pri obnove kostola starosta Hrnčiaroviec nad Parnou Marcel Škorec.
 
Dohady o období vzniku kostola sú po architektonicko-historickom výskume už minulosťou. „Keď sme odkryli pastofórium (výklenok, pozn, red.), v jeho hornej časti bolo drevo, pravdepodobne celý kmeň stromu. Dendrologický výskum ukázal, že išlo o jedľu, ktorá bola zoťatá v roku 1249. Toto je rok, ktorý môžeme považovať za rok vzniku kostola,“ povedal farár Jozef Kaman. Časť severnej steny kostola je však ešte staršia, bola súčasťou románskeho kostola, ktorý stál v dedine ešte predtým. Zanikol pravdepodobe po mongolskom plienení, v jeho tesnom susedstve bol v roku 1249 postavený kostol, ktorý stojí doteraz.
 
V niektorej literatúre je vznik tohto prechodcu terajšieho kostola datovaný do roku 1215, ale keďže stopercentné dôkazy chýbajú, mohlo to byť aj skôr. V každom prípade, obyvatelia Hrnčiaroviec nad Parnou môžu byť na svoj Kostol sv. Martina právom hrdý. Ale aj na seba, pretože v časoch, ktoré nie sú úplne jednoduché, sa dokázali o tento historický unikát postarať tak, aby mohol slúžiť aj ďalším generáciám.
 
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Hrnčiarovciach nad Parnou si obnovili svoj vzácny historický skvost

Klenbu presbytéria obnovovali reštaurátori s použitím starodávnych technologických postupov. (Foto: Pavol Machovič / trnavskyhlas.sk)

NOVINKY