V Hlohovci začalo slávenie patróna kostola i farnosti sv. Michala archanjela

HLOHOVEC 30. septembra 2022 - Vo štvrtok 29. septembra sa vo farnosti Hlohovec začalo slávenie titulu farského Kostola sv. Michala archanjela. V tento deň, na sviatok sv. archanjelov Michala, Gabriela a Rafaela, prijal pozvanie byť hlavným celebrantom i slávnostným kazateľom páter Karol Miroslav Švarc OFM, ktorý v Hlohovci pôsobil v rokoch 2013 až 2016. Koncelebrovali dekan Jozef Schwarz a kaplán Lukáš Čmehíl.

V slávnostnej procesii sa niesla ikona sv. Michala, ktorú doniesol páter Karol Švarc, a bola postavená pred obetným stolom. Na úvod dekan privítal pátra Karola slovami, že Schwarz víta Švarca, keďže ich priezviská sa čítajú rovnako. Pre pátra Karola to bolo prvýkrát, čo vo farskom kostole slúžil svätú omšu, hoci vždy po tom, ako ctiteľ svätého Michala, vždy veľmi túžil. To pripomenul aj v homílii, ktorú začal príbehom, ako v roku 1995 ako mladý športovec, hádzanár, zavítal do Hlohovca a aj to tohto kostola, a ani si vtedy nepomyslel, že o niekoľko rokov bude stáť na opačnej strane ako kňaz a slúžiť tu svätú omšu.
 
Veriacich vyzval, aby si vážili tento chrám ako pevnosť, kde je živá viera. Kostol ľudí spája, a preto je pekné, že vo farnosti nepanuje rozdelenie ako za jeho pôsobenia, lebo nemáme sa deliť na farských a kláštorných, lebo všetci sme najmä boží. Máme byť vždy pevní vo viere a nenechať sa zviesť chybnými učeniami. V krátkosti pripomenul všetkých troch archanjelov a ich význam. Archanjel Gabriel bol ten, ktorý Panne Márii zvestoval radostnú zvesť, a jeho meno v preklade znamená môj milovaný bojovník. Archanjel Rafael bol ten, kto sprevádzal Tobiáša a uzdravil jeho otca, taktiež pomohol jeho žene zbaviť sa zlého ducha, preto je kniha Tobiáš inšpiráciou pre snúbencov. Meno Michal znamená "Kto ako Boh". Bojoval na strane Boha, viedol vojská proti padlému anjelovi Luciferovi, ktorý odmietol slúžiť. Aj my máme vždy bojovať za pravdu, ozvať sa a žiť v pravej viere.
 
Ako povedal sv. Ignác, na začiatku je viera, na konci láska a tie dve sú spojené nádejou. Povzbudil veriacich, aby sa vždy modlili k anjelom, lebo stoja pri nás, Sú to Boží poslovia a od nich by sme sa mali učiť komunikácii. Nemáme sa byť prosiť anjelov, ak niečo potrebujeme, aj keby to malo byť len parkovné miesto. Aj jemu sa stane, ak mu nezazvoní budík, že sa zobudí, ako keby ho niekto štuchol. Na záver vyjadril myšlienku, že sv. Michal je aj patrón odchádzajúcich, tak aby všetci žili tak, aby sme sa raz stretli v nebi.
 
Liturgiu doprevádzal spev farského spevokolu. Dekan Jozef Schwarz sa na záver poďakoval pátrovi Karolovi Švarcovi a daroval mu malú ikonu sv. Michala. Slávenie bude pokračovať v nastávajúcu nedeľu hodovou svätou omšou o 9:00 h, ktorú bude celebrovať páter Augustín Hlavina OFM, gvardián hlohoveckej komunity a zavŕši sa večerným organovým koncertom.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Hlohovci začalo slávenie patróna kostola i farnosti sv. Michala archanjela

Pozvanie byť hlavným celebrantom i slávnostným kazateľom prijal páter Karol Miroslav Švarc OFM, ktorý v Hlohovci pôsobil v rokoch 2013 až 2016. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY