V Hlohovci si pripomenuli 323. výročie posviacky františkánskeho kostola

HLOHOVEC 23. mája 2022 - V Hlohovci si v sobotu 21. mája pripomenuli 323. výročie posviacky františkánskeho Kostola Všetkých svätých. Program slávenia začal výkladom o histórii kostola a prehliadkou miest, ktoré nie sú bežne dostupné veriacim. Vo františkánskom parku bolo pripravené agapé.

Bol to čas stretnutia bratov františkánov s veriacimi, ktoré bolo počas pandémie značne obmedzené a agapé nemohlo byť počas roka realizované. Bratia františkáni sa aj takto spoločne stráveným časom chceli poďakovať veriacim, že chodia práve do ich kostola a že im ostali verní aj v neľahkom čase všetkých obmedzení.
 
Slávenie vyvrcholilo slávnostnou svätou omšou, ktorej hlavným celebrantom bol gvardián kláštora páter Jeremiáš Daniel Kvaka OFM. Ten sa vo svojom príhovore zameral na videnie svätého apoštola Jána, v ktorom opisuje sväté mesto Jeruzalem a obraz chrámu. Tak, ako v nebi sa budeme cítiť dobre, máme sa cítiť dobre aj v našom chráme.
 
To, aký je chrám dôležitý, sme si uvedomili najmä v čase pandémie, kedy sa chrámy zatvorili, uviedol. Účasť na svätej omši sa dovtedy brala ako samozrejmosť. Ale nie všade vo svete je to tak, nie každý má na výber niekoľko svätých omší počas dňa, niekde zavíta kňaz dokonca len raz mesačne. Preto by sme si mali vážiť možnosť chodiť do chrámu a zveľaďovať ho, lebo je to dedičstvo našich predkov, uviedol hlavný kazateľ.
 
Na záver svätej omše sa páter gvardián poďakoval všetkým, ktorí chodia do františkánskeho kostola a ktorí sa oň starajú.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Hlohovci si pripomenuli 323. výročie posviacky františkánskeho kostola

Slávenie vyvrcholilo slávnostnou svätou omšou, ktorej hlavným celebrantom bol gvardián kláštora páter Jeremiáš Daniel Kvaka OFM. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY