V Hlohovci oslávili Nanebovzatie Panny Márie Zámskou púťou

HLOHOVEC 17. augusta 2020 - Vo farnosti Hlohovec sa vždy na sviatok Nanebovzatej Panny Márie, 15. augusta, koná Zámska púť na miestnej Kalvárii. Od roku 2019 je táto slávnosť rozdelená do dvoch slávení, jedno na Kalvárii v deň slávnosti, druhé na hlohoveckom zámku v najbližšiu nedeľu po slávnosti.

V deň slávnosti, v sobotu 15. augusta počasie neprialo sláveniu Eucharistie pod holým nebom, preto sa svätá omša musela z Kalvárie presunúť do farského Kostola sv. Michala archanjela. Hlavným celebrantom a slávnostným kazateľom bol vdp. Andrej Krupa, pôsobiaci v Adamovských Kochanovciach, hlohovecký rodák, ktorý si tento rok pripomína 20 rokov kňazskej vysviacky. Koncelebroval hlohovecký dekan vdp. Jozef Schwarz a páter Andrej Pavol Valach OFM. Slávnostným kazateľom bol práve rodák vdp. Krupa, ktorý sa prihovoril hlohovčanom. Zameral sa na osobu Panny Márie, ako si skrze ňu môžeme veľa vyprosiť u Ježiša Krista. Vyzval veriacich, aby prosili Pannu Máriu o príhovor za kňazov. Spomenul pritom vsdp. assessora Mons. Jána Repiského, dlhoročného hlohoveckého dekana, ktorý by sa 23. augusta dožil 90 rokov. Počas jeho pôsobenia z hlohoveckej farnosti vyšlo mnoho kňazských i rehoľných povolaní. Slávnosť bola ukončená krátkou adoráciou a eucharistickým požehnaním.
 
V nedeľu 16. augusta sa veriaci najprv zišli vo farskom Kostole sv. Michala Archanjela, kde sa pomodlili loretánske litánie a v sprievode dobrovoľníkov v dobových kostýmoch, za sprievodu dychovej hudby, putovali na hlohovecký zámok. Hlavným celebrantom bol hlohovecký dekan vdp. Jozef Schwarz, koncelebroval páter gvardián Jeremiáš Daniel Kvaka OFM. Slávnostným kazateľom bol vdp. Tibor Sloboda, výpomocný duchovný vo farnosti Hlohovec. Kazateľ vdp. Sloboda vyzdvihol vo svojom príhovore význam putovania, ktoré je prípravou na naše vlastné putovanie do neba. Nemáme sa báť smrti, ale prijať ju ako svoju priateľku. Naša púť na tento zemi je len dočasná. A preto je krásne, že sa zachovala táto tradícia a je potrebné odovzdať ju ďalším generáciám. Prítomných vyzval aj k zachovávaniu úcty k starým rodičom, ktorí nám odovzdali vieru, najmä teraz v čase koronavírusu, aby ich mladí ľudia svojou nezodpovednosťou neohrozovali. Po záverečnom požehnaní bolo možné pozrieť si výstavu v múzeu a sprístupnenú časť zámku v Hlohovci.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Hlohovci oslávili Nanebovzatie Panny Márie Zámskou púťou

V nedeľu 16. augusta sa veriaci najprv zišli vo farskom Kostole sv. Michala Archanjela, kde sa pomodlili loretánske litánie a v sprievode dobrovoľníkov v dobových kostýmoch, za sprievodu dychovej hudby, putovali na hlohovecký zámok. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY