V Gáborských ruženných horách pri Hlohovci požehnali obnovený kríž

HLOHOVEC 25. apríla 2023 - V nedeľu 23. apríla požehnali kňazi pôsobiaci v meste na rieke Váh - Hlohovci obnovený kríž. Tento stojí nad starou tehelňou východne od mesta Hlohovec, v Gáborských ruženných horách.

Popoludní sa veriaci stretli pri tehelni, aby sa presunuli v sprievode s krížom na miesto požehnania, pričom sa modlili slávnostný ruženec. Za hlohoveckú farnosť sa tejto udalosti zúčastnil miestny dekan Jozef Schwarz i kaplán - farský vikár Samuel Sádecký. Po príchode ku krížu vykonal hlohovecký dekan exorcizmus nad miestom, pretože v jeho okolí sa v minulosti nachádzali šibenice. Presne o 15-tej hodine zaznela spievaná modlitba Korunky Božieho milosrdenstva a následne dekan Schwarz požehnal samotný kríž.
 
Drevo na kríž venovali z obce Dolné Vestenice a korpus z pôvodného kríža zreštaurovala umelkyňa Beáta Krasňanská. Počas požehnania kríža sa zaspievali litánie ku Všetkým svätým. Po požehnaní kríža nasledovalo požehnanie polí a záhrad (ozimín), ktoré sa robieva na sviatok svätého Marka. Na záver riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský porozprával o histórii miesta, kde sa nachádza aj pozostatok kamenného mosta zo 16. storočia.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Gáborských ruženných horách pri Hlohovci požehnali obnovený kríž

Východne od mesta Hlohovec, v Gáborských ruženných horách požehnali v nedeľu 23. apríla 2023 obnovený kríž. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY