V Dubovanoch si pripomenuli 59 rokov od úmrtia dona Žilku

VEĽKÉ KOSTOĽANY/DUBOVANY 25. októbra 2016 - V sobotu 22. októbra uplynulo 59 rokov od momentu, keď si Pán života a smrti povolal k sebe do Večnosti kňaza, saleziána dona Ľudovíta Žilku, rodáka z Dubovian. Zomrel na následky krutého mučenia v komunistickom väzení a je pochovaný pri kostole v Dubovanoch. V nedeľu 23. októbra si ho veriaci z tejto obce pripomenuli pri slávnostnej svätej omši.

Pri tejto slávnostnej svätej omši Dubovanci spoločne ďakovali za úrodu. Pritom si uvedomili, že aj don Žilka je duchovným ovocím tejto zeme, ktoré však zostáva zabudnuté, pretože mnohí mladí o ňom nič nevedia. Hľadáme si životné vzory zovšadiaľ a zabúdame na tie, ktoré máme medzi sebou. Sme ako deti, ktorým sa zdajú lepšími jablká za plotom... než tie naše.
 
Farár Igor Gajdoš povzbudil veriacich, aby boli hrdí na to, že majú takéhoto veľkého rodáka, aby pri jeho hrobe predkladali Bohu svoje prosby a svojim deťom dona Žilku predstavovali ako muža viery. Aby sa im spomienka na neho hlbšie vryla do pamäti, chcú pozvať do farnosti saleziánov, členov Konfederácie politických väzňov, niekoho z chlapcov, ktorí navštevovali žilinské Saleziánske centrum - dielo dona Žilku, členov rodiny, aby im osvetlili život, pôsobenie i okolnosti smrti dona Žilku. Všetko má byť súčasťou prípravy na veľkú spomienku 60. výročia smrti.
 
Po svätej omši sa veriaci v sprievode odobrali k hrobu rodáka, kde si modlitbou a položením venca uctili jeho pamiatku.
 
TO ABU informoval Igor Gajdoš
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Dubovanoch si pripomenuli 59 rokov od úmrtia dona Žilku

Po svätej omši sa veriaci v sprievode odobrali k hrobu rodáka dona Žilku, kde si modlitbou a položením venca uctili jeho pamiatku. (foto: Timotej Hruška)

NOVINKY