V Dechticiach si pripomenuli 850. výročie posviacky svojho kostola

DECHTICE 2. septembra 2022 - Románsky Kostol Všetkých svätých v Dechticiach je zvnútra kruhový, zvonku štvorcový. Podobný je najbližšie v Maďarsku. Vo štvrtok 1. septembra si počas slávnostnej svätej omše pripomenuli 850. výročie jeho posviacky.

Historický skvost je unikátny svojou stavebnou dispozíciou, pre ktorú býva označovaný aj za rotundu. „Kostol je zvnútra kruhový, zvonku štvorcový. Pôvodné predpoklady, že tu najskôr stála rotunda, ktorá bola neskôr obstavaná, výskumy nepotvrdili,“ povedal reštaurátor Tomáš Kucman, ktorý históriu národnej kultúrnej pamiatky priblížil obyvateľom Dechtíc. Podobný kostol je podľa neho najbližšie v Maďarsku. Neobvyklé je tiež to, že „horný kostol“ nepatrí Cirkvi, ale je majetkom obce, ktorá sa o svoj historický skvost príkladne stará.
 
„Máme v Dechticiach niekoľko zaujímavých historických pamiatok, ale každý náš obyvateľ považuje horný kostol za to najlepšie, najkrajšie a najvzácnejšie, čo tu máme,“ povedal starosta obce Karol Zachar. Dechtice pred niekoľkými rokmi získali nenávratný finančný príspevok z eurofondov na stavebnú obnovu svojho kostolíka, vďaka tomu je dnes v pomerne dobrom stave. Aj podľa reštaurátora Kucmana je dnes kostol stabilizovaný, ešte by však potreboval rekonštrukciu strechy, ktorá bola v minulosti robená svojpomocne bez odborného dohľadu.
 
Kostol pochádza z roku 1172, v roku 1741 bol barokovo prestavaný a nadobudol dnešnú podobu. Zaujímavosťou je, že zvonku nič nenaznačuje jeho kruhový základ. Do majetku obce sa dostal pravdepodobne spolu s cintorínom. Dechtice sú dedinou bohatou na historické pamiatky. Pri obci sa nachádza zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny, kaštieľ Planinka, priamo v obci farský kostol a aj niekoľko technických pamiatok.
 
Zdroj: trnavskyhlas.sk/SITA
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Dechticiach si pripomenuli 850. výročie posviacky svojho kostola

Sväté omše v dechtickom "hornom kostole" bývajú len výnimočne, 850. výročie výnimočné je. (Foto: Pavol Machovič)

NOVINKY