V Číčove požehnali obnovený kostol a kláštor

ČÍČOV 15. augusta 2021 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch požehnal v sobotu 14. augusta, na sviatok sv. Maximiliána M. Kolbeho, obnovený kostol a budovu bývalého kláštora sestier sv. Vincenta de Paul vo farnosti Číčov, ktorý je dnes domovom tu pôsobiacej komunity kňazov.

Hlavného celebranta a kazateľa spolu s inými hosťami - kňazmi privítal na úvod svätej omše farský administrátor vdp. Davide Canavesi.

V homílii trnavský arcibiskup Ján Orosch pripomenul 80. výročie smrti sv. Maximiliána a udalosti z jeho života. Spomenul aj svoje osobné dojmy, keď ešte v období socializmu - v roku 1981 - ako mladý, zastupujúci kňaz na toto miesto prišiel slúžiť svätú omšu. Našiel zanedbaný kostol a len hŕstku starších veriacich. Vtedy by si ani nepomyslel, že sa sem po 40 rokoch vráti ako arcibiskup, aby požehnal obnovený kostol a kláštor, v ktorom dnes pôsobí misionárska komunita kňazov.
 
Na slávnosti sa zúčastnil aj kanonik, generálny vikár Mons. Róbert Kiss, ktorý je dekanom Komárňanského dekanátu, iní dekani a kňazi z okolia, rodina grófa Kálnokyho, veriaci z Číčova i z rôznych farností dekanátu Komárno.
 
Kláštor dala v roku 1889 vybudovať grófka Ádel Kálnokyová na pamiatku svojho zosnulého manžela a jediného syna, ktorý zomrel vo veku troch rokov. V kláštore pôsobili najprv Dcéry kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul, ktoré viedli materskú a dievčenskú školu pre miestne deti. V tridsiatich rokoch 20. storočia ich vystriedali milosrdné sestry sv. Vincenta (satmárky) z Bratislavy, ktoré tu pôsobili do roku 1950, kedy boli vtedajšou československou komunistickou vládou zrušené všetky ženské rehole a ich kláštory boli skonfiškované. Práce na obnovení kostola a kláštora v Číčove prebiehali v rokoch 2019/20 s finančnou podporou grófa Kálnokyho a Trnavskej arcidiecézy.
 
TO ABU informoval Marek Havrila
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Číčove požehnali obnovený kostol a kláštor

Obnovený kostol a budovu bývalého kláštora sestier sv. Vincenta de Paul vo farnosti Číčov, ktorý je dnes domovom tu pôsobiacej komunity kňazov, požehnal v sobotu 14. augusta trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. (Foto: Ľubomír Urbančok)

NOVINKY