Pripomenuli si 400 rokov od menovania Pázmaňa za arcibiskupa

BUDAPEŠŤ (MAĎARSKO) 10. novembra 2016 - Slovenský spolok Identita v spolupráci s Farnosťou sv. Jozefa v Budapešti a so slovenskými samosprávami V., VIII. a XI. obvodu mesta Budapešť si v nedeľu 6. novembra pripomenuli 400. výročie vymenovania Petra Pázmáňa za ostrihomského arcibiskupa. Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch bol hosťom na tejto významnej udalosti.

Trnavský arcibiskup Ján Orosch bol hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše na verejnej spomienke, ktorú zorganizoval slovenský spolok Identita v spolupráci s Farnosťou sv. Jozefa v Budapešti a so slovenskými samosprávami V., VIII. a XI. obvodu mesta Budapešť. V rámci slávnostnej homílie, ktorú pri tejto príležitosti predniesol, spomenul plodný pastoračný život kardinála Pázmaňa a tiež výraznú teologickú činnosť, vďaka čomu veľa obyvateľov Uhorska, celkovou situáciou tej doby stiahnutých na nesprávnu cestu, našlo cestu späť do lona Katolíckej cirkvi. Tiež zdôraznil jeho homiletickú činnosť, pretože to bol práve kardinál Pázmaň, ktorý všetkým kňazom v Ostrihomskej arcidiecéze prikázal naučiť sa po slovensky, aby tak mohli kázať slovensky hovoriacim veriacim, žijúcim na území tejto arcidiecézy, v im zrozumiteľnej reči.
 
Po svätej omši si organizátori uctili pamiatku kardinála Petra Pázmáňa aj kladením vencov pri jeho soche pred kostolom na námestí Mihálya Horvátha. Hlavným gestorom podujatia bol štátny tajomník zodpovedný za cirkevné záležitosti, národnostné a spoločenské vzťahy Miklós Soltész.
 
zdroj: www.luno.hu/ redakčne upravené
 
facebook sharing button Zdieľaj
Pripomenuli si 400 rokov od menovania Pázmaňa za arcibiskupa

Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch kázal na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 400. výročia menovania Petra Pázmaňa za ostrihomského arcibiskupa v Budapešti. (foto: www.luno.hu/ csl)

NOVINKY