V bazilike prijalo sviatosť birmovania 112 kandidátov

TRNAVA 26. mája 2018 - V nedeľu 20. mája, na slávnosť Zoslania Ducha Svätého, v Bazilike sv. Mikuláša prijalo sviatosť birmovania 112 mladých ľudí zo základných škôl v Trnave, ale i niektorí dospelí. Sviatosť kresťanskej dospelosti im vyslúžili trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol a generálny vikár, prepošt Mons. Ján Pavčír.

Farár dekan Stanislav Vojtko predstavil kandidátov vysluhovateľom sviatosti kresťanskej dospelosti týmito slovami: „Kandidáti sa pripravovali na túto veľkú chvíľu v troch etapách, a to v rodine, v školách na hodinách náboženskej výchovy a vo farskom spoločenstve. Rád by som s vierou a nádejou povedal, že kandidáti si jasne uvedomujú, že ide o sviatosť kresťanskej dospelosti, veď absolvovali ročnú prípravu na jej prijatie... Snažili sme sa pripraviť katechézy z katolíckeho katechizmu Cirkvi a to témy špeciálne spracované na naše mestské prostredie. Mladší i starší kandidáti birmovania v nich mohli znova objavovať pravdy viery a jej potreby v súčasnej dobe. Mohli počúvať o dôležitosti sviatostného života pre rast viery a mohli si uvedomovať, že bez spoločenstva Cirkvi nemôžu obstáť... Máme nádej, že títo mladí ľudia sa môžu stať svedkami radostného posolstva a svedkami Ježiša Krista.“
 
Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa vo svojej homílií zameral na potrebu zodpovednej prípravy v každom okamihu života, v športe, v zamestnaní a tiež aj v príprave na prijatie sviatosti. Zdôraznil, že po poctivej príprave je dobré, ak sa obzvlášť mladí ľudia stretávajú spoločne i naďalej, budujú medzi sebou priateľský vzťah založený na zážitkoch a skúsenostiach viery. Kandidátom na prijatie sviatosti birmovania pripomenul, že môžu využiť aj túto chvíľu na nájdenie si vhodného životného partnera a tak ich spoločný život postaviť na kresťanských zásadách.
 
Po slávnosti sa všetkým kňazom, katechétom i animátorom zvlášť poďakoval a povzbudil svojimi úprimnými slovami arcibiskup Ján Orosch i farár dekan centrálnej trnavskej farnosti Stanislav Vojtko, ktorí vyzdvihli nevyhnutnú spoluprácu vo farnosti.
 
TO ABU informovali Stanislav Žlnay a Mária Mikušová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V bazilike prijalo sviatosť birmovania 112 kandidátov

Sviatosť birmovania prijalo 112 mladých ľudí zo základných škôl v Trnave, ale i niektorí dospelí. (Foto: Mária Mikušová)

NOVINKY