V Badíne sa uskutočnila konferencia pre mladých

BADÍN 2. apríla 2022 - Vo štvrtok 24. marca sa v Badíne, neďaleko Banskej Bystrice, konala Konferencia o mladých ľuďoch. Hlavná téma stretnutia bola – Dnešní mladí pre zajtrajšok Cirkvi. Súčasťou boli tri webináre na témy: Duševné zdravie mladého človeka a pandémia, Potreba spoločenstva počas pandémie a Ako aktivizovať mladého človeka. Zúčastnilo sa jej 66 ľudí.

Konferencia poukazovala na duchovný rast mladého človeka. Na začiatku predstavila Miroslava Triznová - konzultantka pre výskum - výsledok výskumu Rady mládeže a univerzity KBS, ktorý sa konal počas minulého roka. Výskum sa zaoberal porovnávaním troch období v živote mladých ľudí: môj duchovný život pred covidom, počas neho a teraz. Trval do jesene minulého roka. Obsahoval aj otázky: Čo mladí očakávajú od Cirkvi? Čo by Cirkvi radi odkázali? Témy a vyjadrenia zúčastnených mali pomôcť aj ľuďom pracujúcim s mládežou lepšie im porozumieť.
 
Vdp. Ondrej Chrvala - správca farnosti Abrahám, programový riaditeľ TV LUX - predniesol výskum spred piatich rokov k téme Synoda o mládeži a porovnal ho s aktuálnym výskumom. Následne vdp. Ľuboš Laškoty – riaditeľ Komisie pre mládež v Spišskej diecéze - zhodnotil návštevu Svätého Otca na Slovensku a pastoračné výzvy z nej vyplývajúce. Posledná prednáška patrila vdp. Branislavovi Kožuchovi - predsedovi O.Z.V.I.A.C, Inštitútu na podporu a rozvoj mládeže -, ktorý rozprával na tému Nové trendy mládeže počas pandémie. Tiež spomínal niektoré výskumy a zdôraznil potrebu pozerať sa na mladého človeka ako na jednotlivca, a nie ako na skupinu.
 
Konferencia sa ukončila diskusiou mladých, ktorí predstavovali svoju službu v okolí. Odznelo svedectvo Eriky Karčovej slúžiacej na Luníku IX. Tiež svedectvo dvoch členov Združenia ERKO - Zory Frankovičovej a Feriho Koníčka, účastníkov projektu Mladé srdce. Ladislav Juššík - člen mládežníckej synodálnej skupiny - predniesol svoje postrehy ako posledný. Záverom stretnutia bola svätá omša celebrovaná otcom biskupom Jánom Kubošom.
 
Matúš Reiner - tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS - skonštatoval: „Touto konferenciou sme chceli pomôcť pracovníkom s mládežou pochopiť, ako sa zmenil duchovný, ale aj bežný život mladého človeka počas pandémie, a hľadať, ako sa k nemu pripojiť.“
 
TO ABU, po spracovaní z podkladov tkkbs.sk, informovala Monika Anna Koláriková
 

 

facebook sharing button Zdieľaj
V Badíne sa uskutočnila konferencia pre mladých

Súčasťou konferencie "Dnešní mladí pre zajtrajšok Cirkvi" boli tri webináre na témy: Duševné zdravie mladého človeka a pandémia, Potreba spoločenstva počas pandémie a Ako aktivizovať mladého človeka. (Foto: Archív Rady pre mládež a univerzity KBS)

NOVINKY