Úvodnou svätou omšou otvorili Trnavskú novénu 2016

TRNAVA 13. novembra 2016 - Dnes sa opäť po roku v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave začala tradičná Trnavská novéna. Tento rok sa tematicky spája s končiacim sa mimoriadnym Svätým rokom milosrdenstva. Vyhlásil ho Svätý Otec František v roku 2015. Keďže tradícia obnovenej Trnavskej novény siaha do roku 1944, tento rok slávia Trnavčania novénu už sedemdesiaty druhý raz.

Slávenie Eucharistie sa už tradične začalo prenesením milostivého obrazu Trnavskej Panny Márie z bočnej kaplnky do svätyne. Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše bol trnavský arcibiskup Ján Orosch. Spolu s ním slávili Eucharistiu emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol, slávnostný kazateľ prvého dňa Trnavskej novény P. Milan Bubák SVD a množstvo kňazov rôzneho veku nielen z Trnavskej arcidiecézy, ale i z iných slovenských rímskokatolíckych diecéz.
 
V úvodnom slove arcibiskup Orosch spomenul krátku históriu zázračného obrazu Trnavskej Panny Márie. Nezabudol dodať slovo vďaky prítomným pútnikom za verné každoročné putovanie do Trnavy, čo je pre biskupov a kňazov povzbudením, že ich snaha ohlasovať Božie kráľovstvo si v srdciach veriacich nachádza živnú pôdu. Pripomenul i skutočnosť, že práve v tento deň, 13. novembra 2016, uplynulo od smrti trnavského arcibiskupa „in memoriam“ Júliusa Gábriša už dvadsaťdeväť rokov.
 
Páter Bubák sa vo svojej homílii zameral na hľadanie odpovede, či je otázka skutkov telesného milosrdenstva aktuálna aj v súčasnosti. Poslucháčom predstavil veľa problémov, uprostred ktorých žijú ľudia v mnohých častiach sveta. Pritom sú to všetko chýbajúce základné veci, nad ktorými sa v našich európskych krajinách ani len nepozastavujeme, pretože o ne dennodenne nemusíme bojovať s „mocnými“ tohto sveta. Je však potrebné informovať sa o týchto problémoch ľudí v krajinách tretieho sveta a diskutovať o nich, aby neprechádzali mlčaním. Kazateľ v závere všetkých veriacich v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša, ale i pred televíznymi obrazovkami, či pri rozhlasových prijímačoch v domácnostiach na Slovensku povzbudil, aby zostali verní slovenskej pohostinnosti podľa príslovia „hosť do domu, Boh do domu“. Prostredníctvom tohto príslovia totiž môžu v každom núdznom vidieť tvár Krista a nasledovať našu nebeskú Matku Pannu Máriu v odovzdanosti Kristovi.
 
Veľmi veľa veriacich naplnilo Baziliku sv. Mikuláša vo vnútri, ale i pred hlavným vchodom do chrámu. Na tvárach prítomných sa opäť po roku dala vnímať radostná atmosféra spolu zjednotenej rodiny pri nohách nebeskej Matky Panny Márie. S účastníkmi Novény v chráme boli zjednotení i mnohí ďalší na celom Slovensku, ktorí sledovali priamy prenos prostredníctvom slovenských katolíckych médií - Televízie Lux a Rádia Lumen.
 
Po skončení úvodnej svätej omše Trnavskej novény 2016 putovali veriaci so sviecami v rukách do Katedrály sv. Jána Krstiteľa, kde trnavský arcibiskup Ján Orosch ďakovnou pobožnosťou ukončil mimoriadny Svätý rok milosrdenstva podobne, ako sa to udialo i vo všetkých ostatných partikulárnych cirkvách po celom svete.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Úvodnou svätou omšou otvorili Trnavskú novénu 2016

Slávenie Eucharistie sa už tradične začalo prenesením milostivého obrazu Trnavskej Panny Márie z bočnej kaplnky do svätyne. Potom nasledovali Loretánske litánie a modlitba k Trnavskej Panne Márii. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY